Qatarul și-a construit un rol supradimensionat pe piețele globale de mărfuri de când a început să exporte gaze naturale lichefiate, în urmă cu mai bine de două decenii. Acum, în urma invaziei Rusiei în Ucraina și a unei serii de acorduri pentru dezvoltarea unui nou câmp de gaze, influența statului din Golf asupra fluxurilor energetice internaționale este pe cale să crească și mai mult.
Producătorul de gaze Qatar Energy a anunțat în ultimele săptămâni acorduri de asociere în participațiune cu cinci dintre cele mai mari companii petroliere internaționale din lume pentru a dezvolta un vast proiect de 29 de miliarde de dolari, cunoscut sub numele de North Field East.
Proiectul vizează creșterea capacității anuale de export a Qatarului de la 77 milioane de tone la 110 milioane de tone până în 2026. Doar SUA poate mai mult.
Acordurile cu Shell din Marea Britanie, ExxonMobil și ConocoPhilips din SUA, TotalEnergies din Franța și Eni din Italia au fost pregătite de ani de zile și nu au fost rezultatul grabei pentru aprovizionarea cu energie alternativă în urma războiului din Ucraina.
Cu toate acestea, faptul că marile companii energetice occidentale au fost atât de dornice să se alăture proiectului este o dovadă a importanței crescânde a Qatarului ca superputere în domeniul gazelor. „Intrarea în Qatar este o etapă importantă pentru noi”, a declarat directorul executiv al Eni, Claudio Descalzi, pentru Financial Times.
Până în 2010, Qatar era cel mai mare furnizor de GNL din lume, producând 55 de milioane de tone în acel an, potrivit Wood Mackenzie.
„Creșterea cererii de gaz din afara Rusiei creează un nou peisaj. Qatarul are acum are ocazia să revină pe scena internațională, atât ca jucător important pe piețele de gaze, cât și prin posibilitatea de a obține puncte politice prin îmbunătățirea relațiilor cu Occidentul”, susține Carole Nakhle, directorul executiv al consultanței Crystol Energy
O a doua fază numită North Field South și-ar putea crește capacitatea de export până la 126 de milioane de tone pe an până în 2027.
Pentru Leo Kabouche, analist la Energy Aspects, poziția geografică a Qatarului îl face mai potrivit decât SUA pentru a furniza energie Europei și Asiei.