AcasăAfaceriNouă strategie economică și financiară anunțată la Bruxelles

Nouă strategie economică și financiară anunțată la Bruxelles

Comisia Europeană a anunțat în această săptămână o nouă strategie axată pe impulsionarea deschiderii, solidității și rezilienței sistemului economic și financiar al UE pentru anii următori. Conform Comisiei, scopul strategiei este de a consolida capacitatea Europei de a avea un rol primordial în guvernanța economică mondială, protejând totodată Uniunea Europeană împotriva practicilor neloiale și abuzive. 

În opinia Comisiei, un sistem financiar solid și o autonomie strategică deschisă vor ajuta UE să concureze pentru leadership global în economia digitală, tehnologii emergente și în energie.  Strategia stabilește trei piloni strategice și 14 acțiuni cheie. 

Se are în vedere în primul rând, consolidarea rolului internațional al monedei euro, obiectiv care va fi urmărit inclusiv prin inițierea dialogului cu țări terțe pentru promovarea utilizării monedei euro, prin sprijinirea dezvoltării unor instrumente și a unor indici de referință exprimați în euro și prin promovarea statutului acesteia ca monedă internațională de referință în sectoarele energiei și produselor de bază, inclusiv pentru purtătorii de energie emergenți, cum ar fi hidrogenul. 

În al doilea rând se urmărește dezvoltarea în continuare a infrastructurii pieței financiare a UE și îmbunătățirea rezilienței acesteia, inclusiv în ce privește aplicarea extrateritorială de sancțiuni de către state terțe. Comisia va examina modalități prin care se poate asigura fluxul neîntrerupt de servicii financiare esențiale, inclusiv de plăți cu entități sau persoane din UE care fac obiectul aplicării extrateritoriale a unor sancțiuni unilaterale aplicate de țări terțe. 

Această situație se poate întâmpla în cazul eventualelor sancțiuni din partea SUA pentru companii care se pot implica în finalizarea conductei Nord Stream 2, ce ar urma să asigure transportul direct de gaze naturale între Rusia și Germania. Fosta administrație americană a informat luna aceasta companiile europene pe care le suspecta că ajută partea rusă să construiască gazoductul, că riscă să fie sancționate

Cel de al treilea și ultim pilon propus de Comisia Europeană în cadrul noii strategii este cel de promovare în continuare a punerii în aplicare și executării uniforme a sancțiunilor impuse de UE. Comisia se va asigura că fondurile UE alocate țărilor terțe și organizațiilor internaționale nu sunt utilizate încălcându-se  sancțiunile UE. 

author avatar
Andrei Coman
240 afisari

2 COMENTARII

  1. si ce voce unica vorbeste in numele ue ca francezul se reprez pe sine cand merge in negocieri ,neamtul tot pe sine si restul sta si slugareste cica in numele ue!!!!!!ia peste bot tot felul de legi iesite in afra cadrului initial de formare , vezi deciziile pt minoritati si alte tot felul de sanctiuni doar pt catelusi nu si la dulai!!!!!!!!!!

  2. Vezi de molotovu tau si de borcanele de stevie , te bagi unde nu-ti fierbe oala , ca musca sub coada calului !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger