Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a oferit exact ceea ce traderii de pe Wall Street sperau de mult: o reducere importantă a ratei dobânzii, care să justifice creșterea abruptă din acest an a acțiunilor și obligațiunilor, pe măsură ce politica monetară strictă începea în sfârșit să se inverseze.
Acțiunile, în special cele ale companiilor sensibile din punct de vedere economic, au crescut pentru scurt timp, ducând indicele S&P 500 la o creștere de până la 1%, notează Bloomberg. La fel s-a întâmplat și cu obligațiunile, în timp ce perspectiva banilor ușor de obținut a împins inițial în sus active speculative precum criptomonedele.
Cu toate acestea, câștigurile au dispărut pe măsură ce o realitate economică și de piață a intrat în vigoare. Chiar și cu reducerea ratei cu jumătate de punct – genul de mișcare agresivă rezervată, de obicei, unei recesiuni sau unei crize – și cu alte măsuri pe parcurs, contextul investițional nu e mai clar decât înainte.
Prețurile acțiunilor sunt deja aproape de maxime istorice. Economia americană își pierde puțin avântul. Și nu este sigur că ratele foarte mici, înlăturate de inflația post-pandemică, vor reveni prea curând.
Așteptările pieței vs Fed
De la acțiuni la titluri de trezorerie, de la obligațiuni corporative la mărfuri, toate activele importante au scăzut miercuri. Deși amploarea scăderilor a fost minoră, o astfel de retragere concertată nu a mai urmat unei decizii a Fed din iunie 2021. Joi, acțiunile au luat avânt, dolarul a scăzut, iar titlurile de trezorerie au crescut ușor.
O preocupare deosebită pentru bursă au fost comentariile lui Powell, simultane cu inversarea piețelor bursiere și de obligațiuni: că nimeni nu ar trebui să se aștepte ca Fed să își facă un obicei din reducerile de jumătate de punct în viitor și că nivelul neutru al ratelor dobânzilor este probabil mai ridicat decât era înainte de pandemie.
Powell a fost optimist cu privire la economie și a înlăturat îngrijorările privind recesiunea, temperând așteptările pieței cu privire la direcția în care se îndreaptă.
În același timp, el a avertizat că nu trebuie să se presupună că mișcarea de jumătate de punct a stabilit un ritm pe care factorii de decizie monetară îl vor continua – subliniind că totul va depinde de modul în care vor veni datele.
Fed a impus rate atât de ridicate – în jur de 5,3% înainte de mișcarea de miercuri – încât i-a făcut pe comercianți să creadă că are suficient spațiu de manevră pentru a le reduce în cazul în care economia se blochează. Dar economia – totuși, vorbim de America – nu pare să aibă nevoie de suplimente: rata șomajului este de doar 4,2%, iar produsul intern brut este estimat să se extindă în același ritm ca anul trecut.
„Un ciclu de relaxare mai prelungit și mai previzibil este la îndemână”, a declarat Jack McIntyre, manager de portofoliu la Brandywine Global Investment Management. „Acum va fi o luptă între așteptările pieței și Fed, iar datele privind ocuparea forței de muncă – și nu cele privind inflația – vor determina care dintre părți are dreptate.”