AcasăAfaceriNoua economie: milioane de locuri de muncă și deficit de candidați

Noua economie: milioane de locuri de muncă și deficit de candidați

Există o problemă la fermele de pui ale companiei PD Hook din Marea Britanie – și nu are nimic de a face cu păsările: a reușit să angajeze doar 40 de muncitori agricoli și are nevoie urgent de 80. Necazurile nu sunt unice pentru PD Hook, industria sa sau Regatul Unit.

În întreaga lume, companiile aeriene , restaurantele și hotelurile nu pot ocupa locuri de muncă deschise, împiedicând eforturile de a valorifica cererea post-Covid a consumatorilor.

Când pandemia a lovit, mulți muncitori care au plecat acasă nu s-au întors la șantiere, fabrici și companii, lovind producția și blocând proiectele, notează analiștii CNN.

Chiar și  restaurantele cu stele Michelin și băncile din Wall Street  spun că nu reușesc să angajeze suficienți oameni pentru a-și satisface nevoile.

În Statele Unite, parlamentarii republicani au dat vina pe beneficiile de șomaj sporite pentru că au alimentat “statul acasă”, în timp ce economiștii de stânga propun o soluție simplă: să  se plătească salarii mai mari.

În Regatul Unit, grupurile de lobby cer guvernului Johnson să revizuiască regulile de imigrație după Brexit, astfel încât europenii să poată ocupa posturile vacante.

Un lucru este clar: după ce criza sanitară a provocat un șoc fără precedent economiei globale, aruncând în șomaj milioane de oameni, piața muncii nu va mai fi niciodată aceeași.

Economia ieșită din criză arată, de asemenea, diferit de cea care a precedat-o. Cererea este mai mare în unele sectoare și mai mică în altele.

Lucrătorii au părăsit locurile de muncă de primă linie în unele industrii pentru roluri mai puțin expuse la coronavirus.

Un sondaj recent efectuat de EY la mai mult de 16.200 de angajați la nivel global a constatat că mai mult de jumătate ar lua în considerare renunțarea la locul de muncă după pandemie dacă nu li s-ar oferi suficientă flexibilitate și condiții suplimentare.

“Acesta este un moment al fluxului”, a explicat Erica Groshen, comisar al Biroului Statisticilor Muncii din SUA în perioada 2013-2017. „Nu este doar o lipsă generală de forță de muncă, cât un moment al schimbărilor structurale pentru economie”.

Unde sunt muncitorii?

La nivel global, întreprinderile numesc o preocupare similară: au nevoie de lucrători. Au nevoie de ei repede și nu-i găsesc.

Statele Unite au raportat un record de 9,3 milioane de locuri de muncă deschise în aprilie.

Marea Britanie a înregistrat o creștere de 45% a ofertelor de locuri de muncă anunțate.

Firmele din întreaga Uniune Europeană suferă de lipsuri de personal, deoarece activitatea comercială crește în cel mai rapid ritm din ultimii 15 ani.

Există multe motive pentru care întreprinderile nu găsesc suficienți lucrători, dar un element este destul de simplu: există o nepotrivire geografică.

Pandemia a declanșat o mișcare de masă a oamenilor, care au  părăsit orașele pe măsură ce s-au redus locurile de muncă, iar avantajele vieții urbane s-au evaporat. Nu toată lumea s-a întors.

Mulți studenți care ar fi angajați în mod obișnuit pentru locuri de muncă în ospitalitate în orașe precum New York sau Londra locuiesc încă acasă, în timp ce alții se mută permanent în afara centrelor urbane.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
413 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger