AcasăAfaceriNordul, noua putere a „locomotivei Europei”

Nordul, noua putere a „locomotivei Europei”

Nordul Germaniei, umed și bătut de vânturi, a fost mult timp lipsit de atractivitatea economică a sudului industrial, dar tranziția ecologică și criza energetică declanșată de războiul din Ucraina schimbă balanța.

Atunci când Northvolt a căutat un amplasament în Germania pentru a construi prima sa fabrică de baterii din afara Suediei, a ales să se afle în apropierea coastei învolburate a Mării Nordului, unde industria energiei eoliene a luat avânt.

Germania, puternic dependentă în trecut de gazul rusesc, se grăbește să se debaraseze de livrările Gazprom. Coasta de nord se va afla în centrul acestor eforturi, potrivit Reuters.

Două terminale plutitoare pentru primirea gazului natural lichefiat (GNL) vor fi funcționale pe coasta Mării Nordului în câteva luni, ca o soluție de rezervă până când vor fi construite terminale permanente.

Landurile nordice Saxonia Inferioară, Schleswig-Holstein și Mecklenburg-Vorpommern produc deja jumătate din cei 64 de gigawați (GW) de energie eoliană din Germania, în prezent în mare parte pe uscat. Dar aceste state de coastă vor juca un rol și mai important, deoarece se va  extinde producția de energie eoliană offshore la 70 GW până în 2040, de la 7,7 GW în prezent.

Sudul, care a alimentat relansarea economică a Germaniei după cel de-al Doilea Război Mondial și care găzduiește giganți industriali precum BMW, Siemens și Mercedes-Benz, se confruntă acum cu un rival în nord.

„Există o luptă uriașă și tăcută pentru putere în curs de desfășurare între nord și sud”, a declarat premierul unui land german, care a cerut să nu fie identificat.

Iar nordul câștigă teren. În martie, Tesla a deschis o fabrică în landul nordic Brandenburg, în timp ce Volkswagen – singurul producător auto din Germania cu sediul în nord – construiește o nouă fabrică de baterii pentru a-și echipa vehiculele electrice în Saxonia Inferioară. Tot aici, compania belgiană Tree Energy Solutions (TES) plănuiește să construiască o uzină pentru a produce hidrogen.

Deși regiunile prospere din Germania rămân în sud, cele care se dezvoltă cel mai rapid se află în nord și în vest, potrivit institutului de cercetare economică IW, care clasifică cele 400 de districte ale țării pe baza unor factori care variază de la impozite până la ponderea lucrătorilor calificați.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger