AcasăAfaceriNoii rechini imobiliari: giganții Big Tech înghit cartiere întregi din New York

Noii rechini imobiliari: giganții Big Tech înghit cartiere întregi din New York

Acordul Google de 2,1 miliarde USD pentru cumpărarea unei clădiri de birouri din New York se adaugă la creșterea rapidă a Silicon Alley – cea mai mare zonă de tehnologie din Manhattan –  în ciuda creșterii muncii la distanță și a scăderii pieței de birouri în metropolă pe parcursul pandemiei.

Google cumpără fostul terminal  St.John’s  din West Side, extinzându-și amprenta în centrul orașului. Compania a închiriat clădirea de 1,3 milioane de metri pătrați, dar a exercitat o opțiune de cumpărare a spațiului, cu cel mai mare preț pentru o clădire de birouri din SUA.

De asemenea, tranzacția semnalează o acaparare a pieței imobiliare americane de cei Trei Mari – Google, Amazon și Facebook –  pe măsură ce înghit clădiri noi și cartiere întregi pentru a găzdui o forță de muncă în creștere.

Cele trei companii au strâns până acum 8 milioane de metri pătrați de spațiu în Manhattan – și în continuare caută mai mult.

Cea mai recentă înțelegere a Google aduce suprafața totală în Manhattan la peste 3,1 milioane de metri pătrați, potrivit furnizorului global de servicii imobiliare Savills. Împreună cu noua clădire, a cumpărat și 111 8th Avenue – unde ocupă peste 800.000 de metri pătrați de spațiu – precum și clădirea din apropiere a Chelsea Market.

Facebook a ocupat spațiu în cartierul Hudson Yards și închiriază 730.000 de metri pătrați  de birouri în clădirea James A. Farley, care va fi în curând renovată.

Și Amazon se extinde rapid în Manhattan, cu achiziționarea fostei clădiri a magazinelor Lord & Taylor, o tranzacție de 978 milioane USD. Compania lui Jeff Bezos are acum 2 milioane de metri pătrați de spațiu.

Activitatea de leasing de la Big Tech a contribuit la declanșarea semnelor timpurii ale unei redresări pe piața de birouri din Manhattan, care a fost puternic lovită de pandemia Covid-19.

Volumul de leasing în luna august a crescut de peste două ori față de iulie, cu 1,46 milioane de metri pătrați de spații de birouri închiriate în centrul orașului, potrivit Colliers International.

Manhattan are aproximativ 86 de milioane de metri pătrați disponibili pentru birouri. Cei Trei Mari au de unde să-și împartă piața.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
420 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger