După ani în care tequila, coniacul, ginul și alte băuturi spirtoase au luat-o înainte în căutarea de noi clienți, whisky-ul scoțian se bucură de o binemeritată revenire.
Pernod Ricard și rivalul Diageo lansează soiuri mai ușoare, cu conținut redus de alcool, învechindu-și whisky-urile în butoaie în care au fost ținute anterior rom, tequila sau bere artizanală și amestecându-le cu note de agave, melasă și alte arome pentru a-i atrage pe consumatorii care nu au încercat niciodată formele tradiționale de scotch.
Renașterea provine din decizia luată în 2019 de Scotch Whisky Association de a relaxa regulile care îi împiedicau pe producători să experimenteze astfel de tehnici, de teamă că industria și-ar putea pierde asocierea cu faimoasele distilerii care împânzesc peisajul scoțian și cu brandul unei liste simple de ingrediente: orz, apă și drojdie.
Puriștii ar putea tresări la ideea ca Scotch să adopte extensii de marcă și îmbunătățiri de aromă, o strategie asociată mai des cu alte băuturi, cum ar fi berea light sau ginul.
Dar noile soiuri generează vânzări, alături de îmbutelierea rară și scumpă a single malts – whisky-uri produse de o singură distilerie.
Scotch-ul este acum cel mai mare contribuitor la creșterea vânzărilor Pernod Ricard – al doilea cel mai mare distilator din lume.
Diageo, cea mai mare companie de băuturi alcoolice din lume și proprietar a aproape 30 de distilerii scoțiene, a înregistrat o creștere a mărcilor sale de scotch cu aproape o treime în prima jumătate a anului fiscal.
Chivas Brothers de la Pernod Ricard a debutat în 2021 cu Ballantine’s Light, care a avut rezultate suficient de bune în Spania, prima sa piață, încât finalizează acorduri pentru extinderea distribuției în lunile următoare în Asia, notează Bloomberg.
Diageo a lansat Buchanan’s Two Souls în 2019, care este maturat în butoaie de stejar Don Julio tequila. De asemenea, compania a investit 185 de milioane de lire sterline pentru a-și transforma distileriile Glenkinchie, Caol Ila, Clynelish și Cardhu din Scoția și a deschis o atracție turistică importantă Johnnie Walker în Edinburgh.
Dark rum single pot still bate la cvr orice scotch sau orice irlandez fie ele si single malt respectiv single pot still. Bine acum ce-i drept nu poti sa te caci in gustul omului.
Corect!