AcasăAfaceriNici măcar iPhone-ul nu este imun la economia globală!

Nici măcar iPhone-ul nu este imun la economia globală!

În săptămânile premergătoare lansării seriei iPhone 14, speranța unei creșteri a vânzărilor a determinat Apple  să pregătească furnizorii pentru un supliment de 7% a producției în acest an. Acele planuri pentru noile dispozitive au fost acum înghețate.

Motivele nu sunt un mister. Se așteaptă ca Europa să se prăbușească în recesiune, economia experimentală de tip trickle-down din Marea Britanie sperie piețele, inflația a apărut chiar și în Japonia, iar ratele dobânzilor din SUA sunt în creștere vertiginoasă.

Dar China arată cel mai bine cât de repede o încetinire economică poate lovi chiar și iPhone-ul aparent invincibil.

Vânzările de iPhone-uri noi în primele trei zile de disponibilitate în China au scăzut cu 11% față de anul trecut, se arată într-o notă a Jefferies. China este cea mai mare piață de smartphone-uri din lume, care în fiecare an reprezintă o cincime sau mai mult din veniturile Apple.

Acțiunile Apple au scăzut cu până la 4% în tranzacțiile de dinaintea pieței. Principalii furnizori Apple, de la Taiwan Semiconductor Manufacturing la Hon Hai Precision Industry  au fost afectați de știrile privind producția iPhone. Chiar și contractele de pe Nasdaq 100 erau în scădere.

Bineînțeles, iPhone fiind iPhone, nu vorbim de o catastrofă aici. Apple plănuiește în continuare să construiască 90 de milioane de telefoane noi în acest an, la fel ca anul trecut, și există indicii că vinde mai multe unități premium decât cele cu preț mai mic.

Un preț mediu de vânzare mai mare pentru același număr de dispozitive vândute ar produce un alt tablou însorit la următorul anunț privind câștigurile.

Dar există câteva motive de îngrijorare, notează Bloomberg. În primul rând, compania Apple este renumită pentru faptul că planificarea produselor sale este judicioasă și precisă. A trece atât de repede de la creșterea producției la reducerea acesteia – în decurs de câteva săptămâni, – este ceva neobișnuit.

Apoi, mai este întreaga situație a dolarului puternic: Apple vinde o mulțime de iPhone-uri în străinătate, dar își calculează profiturile în moneda americană. Va fi ceva durere atunci când va converti profiturile din monedele majore slăbite: euro, lira sterlină, yuan, yen.

Economia globală a fost bulversată de invazia Rusiei în Ucraina și de blocajele drastice Covid-19 din China. Nu se știe cât de importantă a fost prăbușirea de 2 trilioane de dolari a industriei criptografice, dar cu siguranță nu a ajutat.

Agitația și entuziasmul pentru cele mai recente dispozitive emblematice se sting acum cu o rapiditate fără precedent.

Samsung Electronics  a lansat noi dispozitive pliabile în această vară, iar acestea au devenit știri vechi în câteva zile. Seria iPhone 14 este cea mai interesantă pentru notificările reproiectate, dar nu a ținut mult timp entuziasmul cumpărătorilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
323 afisari

2 COMENTARII

  1. IPHONE 14 SE VA FABRICA IN INDIA
    Apple începe să fabrice iPhone 14 în India, o schimbare mare în politica sa de producţie
    CUPERTINO, CALIFORNIA | Scris de Anca Dumitrescu | marţi, 08:22
    https: //www .news .ro/economic/apple-incepe-sa-fabrice-iphone-14-in-india-o-schimbare-mare-in-politica-sa-de-productie-1922402227002022090820870722
    9 afisari

    • technologia hindi-pindi e f. evoluata
      -tot acolo s-a inventat chestia cu 0,1,2,3….
      pacat ca au fost suprimati de catre tz’ganii lor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger