“Diamonds are a girl’s best friend”, după cum spune un vechi cântec.Dar în prezent nu sunt preferatele investitorilor, pietrele prețioase pierzându-și semnificativ din valoare în ultimele luni.
Prețurile diamantelor au scăzut cu 18% față de maximele istorice din februarie 2022 și sunt mai mici cu 6,5% de la începutul anului până în prezent, conform Global Rough Diamond Price Index.
Iar valoarea lor este pe cale să se scufunde și mai mult, prezic observatorii pieței. „Un diamant natural de 1 carat, de o calitate puțin mai bună decât media, costa 6.700 de dolari în urmă cu un an, iar astăzi același diamant se vinde cu 5.300 de dolari”, a declarat Paul Zimnisky, directorul general al Paul Zimnisky Diamond Analytics, pentru CNBC.
Diamantele, alături de alte bijuterii, au înregistrat prețuri ridicate în timpul pandemiei Covid-19, care a culminat cu un vârf la începutul anului trecut.”Consumatorii erau pregătiți să cheltuiască”, a declarat firma de consultanță în management Bain & Company într-un raport din februarie anul trecut. „Erau plini de bani din cauza piețelor de capital dinamice și a programelor de stimulare economică și dornici să îi cheltuiască pe cadouri semnificative pentru cei dragi”.
Dar când economia a început să se deschidă din nou, prețurile diamantelor au început să se tempereze și au alunecat într-un „declin abrupt”, subliniază directorul general al Angara Jewelry, Ankur Daga.
Concurența continuă din partea diamantelor artificiale, o redresare mai lentă a economiei chineze și un context macroeconomic incert sunt, de asemenea, factori care determină o piață lipsită de strălucire, potrivit experților din industrie.
Din ce în ce mai mulți consumatori se orientează către diamantele „de laborator”. Ponderea vânzărilor față de diamantele naturale este în creștere. În 2020, reprezentau doar 2,4%. De la începutul acestui an până în prezent, au ajuns deja la 9,3%.
Sunt identice din punct de vedere chimic, fizic și optic cu diamantele naturale și sunt considerate a fi un „substitut perfect”, a precizat Daga. Dar, mai important pentru majoritatea cumpărătorilor – sunt mult mai ieftine. Și din ce în ce mai mulți oameni apelează la ele pentru a-și alege inelele de logodnă.
Analiștii estimează ca prețurile diamantelor naturale să înregistreze o scădere între 20% și 25% față de prețurile actuale în următoarele 12 luni, ceea ce ar marca un declin de 40% față de vârful din februarie.
În plus, observatorii de pe piața diamantelor nu se așteaptă ca sancțiunile impuse principalului producător mondial, Rusia, să ducă la creșteri puternice ale prețurilor.
La începutul lunii mai, economiile G7 au convocat o discuție privind impunerea de sancțiuni asupra diamantelor rusești, Regatul Unit fiind cel care a preluat inițiativa de a sancționa compania rusă de stat Alrosa.
Rusia este cel mai mare producător de diamante din lume, urmată de Botswana și Republica Democrată Congo, potrivit Registrului Diamantelor.India este principalul importator de diamante din lume, SUA fiind pe locul al doilea, urmate de Hong Kong, Belgia și Emiratele Arabe Unite.r