AcasăAfaceriNFT-urile vor schimba jocurile pe piața artei

NFT-urile vor schimba jocurile pe piața artei

Pe 11 martie, Christie’s a scos la licitație o lucrare a artistului digital Beeple pentru 69,3 milioane de dolari. Dar de unde provine valoarea pecuniară a acestei arte, când operele lui Beeple sunt doar fișiere, ușor accesibile pe internet?

Valoarea este garantată de un jeton  nefungibil (NFT în engleză), o nouă tehnologie care acționează ca un certificat de autenticitate a operei și care spune, pe scurt: persoana care a încheiat această tranzacție este proprietarul operei de artă originale. Certificatul de autenticitate este salvat pe un blockchain, care asigură valoarea criptomonedelor precum Bitcoin. În timp ce case de licitații prestigioase precum Christie’s și Sotheby’s se ocupă de vânzările destinate unei piețe mai exclusive, investitorii care doresc să intre pe această piață au acces la multe platforme pentru a achiziționa opere de artă certificate cu un NFT. Platformele selectează lucrările pe care le găzduiesc, iar unele, precum Makersplace, Opensea, Super Rare și Nifty Gateway, sunt foarte selective și, prin urmare, permit clienților să aibă încredere în valoarea operelor găsite acolo. Pentru moment, doar platforma Nifty Gateway vă permite să faceți achiziții direct cu un card de credit fără a fi nevoie să aveți un portofel de criptomonede.

NFT-urile vin să ajute artiștii digitali care au avut întotdeauna o problemă cu comercializarea operelor lor: cum să vândă o operă de artă elaborată în zeci sau chiar sute de ore de muncă, dar care este conținută într-un fișier pe un hard disk și care este ușor de transferat și copiat? Unul dintre avansurile pe care le permite această tehnologie este acela că artiștilor li se pot plăti redevențe de fiecare dată când lucrările lor sunt revândute. Această practică a devenit norma pe platformele dedicate artelor certificate NFT. Procentul redevenței este de aproximativ 10%.  Beeple, un adevărat personaj al așa-numitei mișcări cryptoart, și-a vândut multe dintre lucrările sale la un cost inițial de 1 USD, astfel încât acestea să fie accesibile tuturor, știind că va putea primi redevențe la revânzare. Una dintre lucrările sale cumpărate cu 1.000 de dolari în decembrie este acum estimată a valora mai mult de 300.000. În plus, utilizarea NFT-urilor nu se limitează la piața artei. NBA a creat unul pentru a vinde cărți digitale de baschet numite Top Shot. Filmările cu starul LeBron James, certificate NFT, s-au vândut recent cu peste 200.000 USD.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
259 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger