AcasăAfaceriNFT-urile intră în „piața urșilor”. Pierderi de miliarde de dolari

NFT-urile intră în „piața urșilor”. Pierderi de miliarde de dolari

Așa numita bear market” este o perioadă în care bursele de valori înregistrează scăderi accentuate, iar încrederea investitorilor coboară la niveluri minime.

Potrivit unui nou raport, industria globală a jetoanelor nefungibile (NFT) a înregistrat o scădere de 25% în ceea ce privește numărul de cumpărători, vânzări și volumul de dolari americani tranzacționați în al doilea trimestru al acestui an, pe fondul tendințelor negative de pe piețele bursiere și de criptomonede în general.

Industria a înregistrat aproximativ 8 miliarde de dolari în cumpărarea și revânzarea de NFT din aprilie până la sfârșitul lunii iunie, comparativ cu 10,7 miliarde de dolari la sfârșitul primului trimestru, potrivit NonFungible.com, o platformă de analiză a pieței.

„Lichiditatea este în scădere, iar prețurile sunt afectate în foarte mare măsură de scăderea valorii criptomonedelor. Pentru prima dată în istoria NFT, activitățile legate de tranzacționare nu mai sunt profitabile.”

NFT-urile sunt avataruri digitale ale operelor de artă și ale obiectelor de colecție. Proprietatea acestor active digitale este înregistrată pe un blockchain sau registru digital. Dar, spre deosebire de monede, în care fiecare jeton are o valoare egală și poate fi schimbat cu oricare altul, NFT-urile au calități unice care le împiedică să fie interschimbabile.

În 2021, un  NFT a primului tweet al cofondatorului și fostului director executiv al Twitter, Jack Dorsey, s-a vândut cu aproximativ 3 milioane de dolari, în timp ce Mike Winkelmann, artistul digital care poartă numele de Beeple, a ținut prima pagină a ziarelor când a vândut o lucrare NFT pentru 69 de milioane de dolari.

Volumul vânzărilor de NFT a totalizat 24,9 miliarde de dolari în 2021, în creștere de la 94,9 milioane de dolari în anul precedent, potrivit DappRadar, care colectează date de la 10 blockchains.

Volumul de căutări pe internet în jurul NFT-urilor a scăzut „foarte semnificativ” de la vârful înregistrat în ianuarie 2022, din cauza pieței bear a criptomonedelor, se arată în raportul NonFungible.com.

Țările din Asia de Sud-Est au prezentat cel mai mare volum de căutare legat de NFT, deoarece „preocupările geopolitice legate de conflictul din Ucraina au avut prioritate față de interesul pentru jetoanele nefungibile în Europa”.

Prețul mediu al unui NFT a scăzut cu 6% în al doilea trimestru, la 798 de dolari, de la 849 de dolari în primul trimestru.

author avatar
Radu Jacotă Redactor