Cauta

NFT și metaverse: legendara Sotheby’s devine digitală

O casă de licitații fondată în 1744 care se aventurează în NFT-uri și metavers? O continuare logică în istoria Sotheby’s, având în vedere publicul „absolut enorm” și interesul pentru aceste obiecte digitale.

„Motivul pentru care Sotheby’s există de 277 de ani este că avem o istorie care îmbrățișează inovația. Deci nu este diferit pentru NFT”, a spus directorul Charles Stewart într-un interviu acordat AFP la târgul Mobile World Fair (MWC) de la Barcelona.

NFT-urile sunt obiecte digitale certificate ca unice, datorită tehnologiei „blockchain” (lanț de blocuri), folosită și pentru criptomonede precum bitcoin.

„Publicul și interesul sunt absolut uriașe. Vedem o nouă generație mai tânără care este interesată de această nouă formă de artă. De aceea dedicăm timp și resurse NFT-urilor”, precizează șeful casei de licitații britanice, cumpărată în  2019 de magnatul franco-israelian Patrick Drahi.

NFT-urile au făcut o intrare remarcabilă pe piața de artă în 2021, colecționarii au fost asigurați că  utilizarea blockchain-ului face ca aceste jetoane nefungibile să fie teoretic imposibil de copiat.

După un an 2020 marcat de pandemie, Sotheby’s a atins în 2021 cea mai mare cifră de vânzări din istoria sa –  7,3 miliarde de dolari –  datorită în special unui nou public și cumpărătorilor asiatici.

În această evaluare, ponderea NFT-urilor este încă modestă (100 de milioane de dolari), dar casa de licitații își avansează pionii digitali. Ca un semn al interesului  puternic, și-a lansat platforma dedicată numită „Sotheby’s Metaverse”, numită după universul virtual anunțat ca viitorul internetului.

Profiluri noi de colecționari

“Dincolo de o nouă sursă de venit sau de cucerirea unui public mai larg, interesul de a te scufunda în universul criptoactivelor constă și în îmbogățirea reciprocă dintre vechea și noua lume a artei. Lumea artei mainstream aude multe despre NFT-uri. Este și o poartă deschisă pentru mulți tineri investitori în tehnologie-în special antreprenori”, a subliniat Stewart, fost CEO a companiei americane de telecomunicații Altice.

Simbol al noului profil de colecționari, sculptura „Le Nez” de Alberto Giacometti a fost cumpărată cu 78,4 milioane de dolari de către fondatorul platformei de criptomonede Tron, antreprenorul Justin Sun, 31 de ani.

Piața NFT, în artă dar și în alte sectoare culturale precum jocurile video, a crescut în 2021 cu schimburi reprezentând 44,2 miliarde de dolari la nivel mondial, potrivit datelor firmei Chainalysis.

Ultimele stiri

  • Caricatura Zilei
  • AVANTAJELE URMĂRII UNUI PROGRAM DE MASTERAT ÎN LIMBA FRANCEZĂ ÎN ROMÂNIA – STUDIU DE CAZ FABIZ-Master în Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor în limba franceză (MEGA)
  • Horoscop 7 iulie 2025 – Sectorul financiar va urma un curs liniştit
  • Acte publicate în Monitorul Oficial (Partea a III-a) vs. în ziare la pierderea lor
  • Alege ce citești
  • Modă și exploatare
  • Minerale esențiale: se încheie dominația Chinei?
  • Haos în strategia de apărare a Ucrainei
  • Guvernul Bolojan, sub ocupație soroșistă
  • Disfuncționalități majore în piața unică europeană. Fiecare stat își apără propriile interese
  • Exit mobile version