AcasăAfaceriNew York, ploaie de recorduri pe piața de artă

New York, ploaie de recorduri pe piața de artă

Christie’s vinde un portret al lui Marilyn Monroe, realizat de Andy Warhol, pentru suma de până la 200 de milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpă operă de artă din secolul XX vândută vreodată la licitație.

Sotheby’s va vinde, începând cu 16 mai, obiecte de artă contemporană și modernă în valoare de un miliard de dolari, inclusiv un al doilea lot din foarte apreciata  colecție Macklowe.

În noiembrie, casa Sotheby’s, care s-a mutat de la Londra la New York și  este deținută din 2019 de magnatul franco-israelian al telecomunicațiilor Patrick Drahi,  a totalizat vânzări de 676 de milioane de dolari într-o singură seară, doar cu primul lot din această colecție Macklowe. A fost scoasă pe piață în urma divorțului dintre Harry Macklowe, un dezvoltator imobiliar, și Linda Burg, administrator onorific al Metropolitan Museum of Art (Met).

„Fără îndoială, entuziasmul este fără precedent”, a declarat pentru AFP Joan Robledo-Palop, colecționar și director general al Zeit Contemporary Art.Anul 2021 a fost deja unul al recordurilor, cu vânzări de 7,3 miliarde de dolari pentru Sotheby’s, de exemplu.

Apetitul și banii

Experții cred că pandemia Covid-19 -care a îngenuncheat New York-ul în 2020 – ar fi putut să elimine licitațiile în persoană, dar nu și apetitul și banii cumpărătorilor, în special newyorkezi și asiatici.

În plus, NFT (non-fungible token), obiecte digitale certificate ca fiind unice prin tehnologia blockchain, sunt considerate noua găină cu ouă de aur.

La Christie’s, deținută – prin intermediul societății de investiții Artemis – de Francois Pinault, se laudă că tabloul „Shot Sage Blue Marilyn”, pictat în 1964 de Andy Warhol, este „cel mai importantă lucrare a  secolului XX care a fost vândută la licitație în ultima generație”.

Celebrul tablou aparține Fundației Thomas și Doris Ammann (frate și soră), cu sediul la Zurich, care va consacra veniturile din vânzare „în scopuri caritabile” pentru „programe de sănătate și educație” pentru copiii din întreaga lume, potrivit Christie’s.

Ca fapt divers, cele patru lucrări „Shot Marilyns”, inclusiv această „Shot Sage Blue Marilyn” – își trag numele de la un incident care a avut loc în 1964 în studioul din Manhattan al lui Andy Warhol: o femeie care l-a întrebat pe artist dacă poate „împușca” tablourile a tras cu un pistol în ele.

Marilyn și Mona Lisa

Experții de la Christie’s compară chiar această imagine a unei Marilyn zâmbitoare – a cărei fotografie originală a fost luată din filmul „Niagara” al lui Henry Hathaway – cu zâmbetul misterios al „Giocondei”, Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci.

Potrivit unui clasament întocmit de experți, recordul absolut – toate perioadele la un loc – pentru o operă de artă vândută la licitație este deținut de „Salvator Mundi” de Leonardo da Vinci, vândut în noiembrie 2017 pentru 450,3 milioane de dolari de către Christie’s.

De asemenea, casa va vinde săptămâna aceasta trei lucrări Claude Monet pentru aproximativ 60 de milioane de dolari fiecare. Aceeași sumă astronomică pentru două tablouri de Mark Rothko, unul la Christie’s și celălalt la Sotheby’s.

author avatar
Radu Jacotă Redactor