AcasăAfaceriNebunie pe piața energiei: petrolul va ajunge la 150 de dolari!

Nebunie pe piața energiei: petrolul va ajunge la 150 de dolari!

Prețurile petrolului sunt în creștere și nimic nu pare să le oprească ascensiunea alimentată de preocupările legate de aprovizionare, inflația în creștere și tensiunile geopolitice.

Țițeiul Brent, referință internațională, poate să depășească în orice zi 100 de dolari pe baril – deja este cotat la 95 de dolari, cel mai ridicat nivel din vara lui 2014 și o creștere de 63% față de anul trecut.

„Există un scenariu sigur în care am putea depăși 120 de dolari, chiar și până la 150 de dolar barilul”, a declarat pentru CNBC directorul JTD Energy Services, James Driscoll.

„Piața se află în ceea ce numim o retrogradare abruptă care oferă o primă oricărui petrol disponibil imediat. Începem să simțim că cererea este pe cale de redresare și ne uităm la deficitele de aprovizionare”, a explicat el.

Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) a cerut grupului OPEC+ să-și majoreze producția de țiței.

În cel mai recent raport al Agenţiei se arată că în ianuarie decalajul dintre ţintă şi producţie s-a adâncit la 900.000 barili pe zi (bpd).

Luni, ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrouei, a declarat că tensiunile dintre Rusia şi Occident sunt principala cauză a majorării preţurilor la ţiţei.

OPEC+ a fost de acord luna aceasta să menţină creşterea moderată a producţiei de ţiţei în martie, pentru a stabiliza creşterea preţurilor pe piaţa petrolieră, dar a primit solicitări puternice din partea SUA, a Indiei şi a altor state să pompeze mai mult, după ce economiile s-au redresat în urma pandemiei.

Potrivit Reuters, mulţi analişti compară situaţia actuală cu criza din 2007-2008, când cotaţia barilului de ţiţei Brent a atins nivelul record de 147 de dolari, după ce OPEC a majorat semnificativ livrările pentru a face faţă cererii în creştere din China.

„Nu vrem să vedem o cotaţie a barilului de ţiţei Brent peste nivelul de 100 de dolari, lumea nu este pregătită pentru asta”, declara recent ministrul Petrolului din Oman, Mohammed Al Rumhi.

OPEC se aşteaptă în 2022 la o creştere a cererii globale de petrol cu 4,15 milioane de barili pe zi, până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din 2019.

JP Morgan a estimat luna aceasta  că petrolul va ajunge la  125 de dolari pe baril. Banca RBC Capital Markets vede prețul țițeiului depășind 120 de dolari până la sfârșitul lui martie.

Acești factori, împreună cu redresarea globală continuă după prăbușirea economică indusă de coronavirus, înseamnă că există foarte puține măsuri în calea creșterii continue a prețurilor – ceva care ar putea declanșa o recesiune economică, au avertizat miniștrii energiei la Conferința Egyps Petroleum de la Cairo săptămâna aceasta.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
414 afisari

2 COMENTARII

  1. Ii foarte interesant,ajunge ca piticul Putin sa faca niste manevre si toata lumea a intrat in colaps.Numai speculatii,minciuna si frica,aceasta metoda functioneaza intotdeauna pentru ca unii sa se inbogateasca.Dupa covid vine saracia care va dura foarte mult.

  2. Prețuri trucate că meciurile de fotbal .Barilul a mai fost la pretul de 120$ pe baril dar gazul și curentul nu s-au scumpit atunci .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger