Pandemia a slăbit atracția centrelor orașelor, în timp ce angajații trăiesc o transformare radicală a vieții profesionale.
Munca de acasă în jur de o zi pe săptămână va crește productivitatea cu 4,8% pe măsură ce economia post-Covid prinde contur, potrivit unui studiu recent realizat pe mai mult de 30.000 de angajați americani.
“Transformarea va aduce beneficii durabile”, spune Steven J. Davis de la Universitatea din Chicago, care studiază piața internațională a muncii.
Președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a făcut aluzie la o schimbare fundamentală: „Cred că știm că nu ne întoarcem pur și simplu la economia pe care o aveam înainte de pandemie, dar va fi nevoie de timp pentru a vedea exact ce schimbări vor fi”.
Indiciile erau acolo înainte ca Covid-19 să lovească. În 2013, un studiu important realizat de Nicholas Bloom de la Universitatea Stanford a constatat că lucrul de acasă a sporit productivitatea cu 13%.
Chiar și Banca Angliei acceptă că întâlnirile hibride „pot fi mai provocatoare”.
„Munca hibridă reprezintă o schimbare a modelelor atât ale cererii, cât și ale ofertei într-un mod care duce economia înainte”, a declarat economistul Giles Wilkes, fost consilier guvernamental.
“Pe măsură ce se desfășoară mai multă muncă în afara birourilor tradiționale, vom asista la o mai bună redistribuire a câștigurilor economice”, susține Abigail Adams, economist la Universitatea din Oxford.
Dar alți obervatori avertizează că munca de acasă în ritm susținut este o normă epuizantă și va avea un impact negativ asupra sănătății angajaților și bunăstării companiilor.