AcasăAfaceriMunca de la distanță, noua regulă pe piața globală

Munca de la distanță, noua regulă pe piața globală

80% dintre companiile participante la sondajul global PwC „The future of remote work” arată că adoptarea lucrului la distanţă este noua normă pe piaţa muncii,  53% dintre acestea au implementat deja politici în acest sens, în timp ce din restul de 47%mai mult de jumătate anticipează măsuri similare.

Sănătatea şi siguranţa angajaţilor, menţionată de 70% dintre respondenţi, îmbunătăţirea experienţei angajaţilor (65%) şi atragerea şi reţinerea talentelor cheie (60%) – sunt principalele trei priorităţi în conceperea politicilor de adoptare a muncii la distanţă. În ceea ce priveşte politica salarială, 80% dintre companii au anunțat nu efectuează ajustări în timpul perioadei muncii la distanţă. De asemenea, peste jumătate dintre respondenţi nu acordă alocaţii, rambursări sau sprijin pentru mobilitate. Circa 45% dintre companiile participante la sondaj definesc aranjamentele de lucru la distanţă ca angajaţii care „lucrează în afara biroului de acasă sau a locului de muncă”, fără nicio deplasare transfrontalieră. Cu toate acestea, 30% din rândul companiilor respondente susțin că  angajații lucrează, de asemenea, în afara biroului de acasă, dar cu deplasări atât la nivel național, cât și internațional anticipate și/sau permise.

“Lucrul la distanţă a devenit o parte esenţială a noii normalităţi, companiile fiind forţate în multe cazuri să se adapteze pentru a-şi putea continua activitatea. Temerile iniţiale că productivitatea muncii va scădea au fost infirmate după primele luni de pandemie, însă rămâne de văzut dacă tendinţa se păstrează pe termen mediu şi lung. În orice caz, lucrul de la distanţă va fi o opţiune pe termen lung şi cele mai multe companii vor continua să o aplice”, spune Daniel Anghel, expert juridic PwC România. Pe măsură ce restricţiile locale s-au relaxat, majoritatea companiilor au permis accesul angajaţilor la birou în anumite condiţii şi respectând normele de siguranţă şi sănătate. Cu toate acestea, 45% dintre companii nu vor solicita angajaţilor întoarcerea la birou, iar 21% anticipează o abordare hibridă între munca la distanţă şi lucrul la birou.

author avatar
Radu Jacotă
163 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri