Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu este un fan al criptomonedelor, asta e clar. Acesta a mers mai departe şi a spus despre Bitcoin, de exemplu, că nici măcar nu se poate numi „criptomonedă”, ci un „criptoactiv speculativ”.
Oficialul Băncii Naţionale a povestit despre proiectul e-krona al Băncii Centrale a Suediei.
Ce este e-krona din Suedia?
“L-am ascultat pe Stefan Ingves, care a prezentat, el, guvernatorul Băncii Suediei, primul model de bancă centrală din sistemul băncilor centrale din UE care vrea să se ducă spre cashless society, societatea fără numerar sau cu numerar mai puțin, și a inițiat e-krona.
Un fel de leu electronic. Primul lucru pe care l-a subliniat a fost următorul: Nu înlocuim krona în esența ei. Rămâne monopol al statului, adică al băncii centrale, garantat de către stat și reglementat de către stat”, a spus Isărescu.
„Unul zice: A făcut Suedia o criptomonedă și seamănă cu Bitcoin. Nu seamănă cu Bitcoin. Nu seamănă deloc. Bitcoin nu e reglementat de către nimeni, este o reacție, cum spune Daniel Dăianu, chiar de neîncredere față de băncile centrale.
NU este reglementat, nu are garanțiile statului. NU este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ. Asta am scris și noi și Banca Centrală Europeană”, a mai spus guvernatorul BNR.
Când va renunţa societatea la cash?
În continuare, Mugur Isărescu a povestit o discuţie pe care a avut-o cu Stefan Ingves:
”Pe el îl cheamă Ingves și pe mine mă cheamă Isărescu. La Banca Centrală Europeană stăm după numele de familie. Înainte de a începe ședințele, mai vorbim, mai schimbăm impresii. Am vorbit în 2016-2017 despre cashless society. Mă duc la el, invitat când a sărbătorit 350 de ani de bancă centrală, dacă nu mă înșel, era coadă, dau mâna cu el și:
– Am venit în cashless society?
– Lasă Mugure, că mai e de discutat. Mă văd cu un vice (îi zic n.r.): Ce e domnule? Ce mai e de discutat?
– Păi avem probleme!
– Care?
– Bătrânii… nu vor. E greu să-i obișnuiești să renunțe la cash. Probabil că o să mai dureze. Mă duc, ma mai plimb pe-acolo.
– Ce problemă mai e?
– Atacurile cibernetice. Ne termină dacă nu avem siguranță. Blochează plățile. Poate să fie un atacator stat, privat, nu e fără riscuri un sistem dintr-ăsta. N-am creat încă sistemul de protecție.
Acum vorbește despre cashless society, dar gradual, nu forțează pe nimeni să renunțe la cash. Arată că, într-adevăr, în Suedia, treptat, numerarul este din ce în ce mai puțin și nu contrapune e-krona cu bancnota de numerar. Merg în paralel. Cum se va înlocui, dacă se va înlocui, e o chestiune mai rară”.
Societatea fara bani numerar (cashless society) = control total asupra individului (pt totdeauna!)
Visul nebunilor controlul total al banilor si astia virtuali fara acoperire reala ,adica legalizeaza furaciunea globala pe spranceana ca si cu posib unora de a fi off shore la nivel de corporatii si pe altii ii fac corupti!!!
& Probabil că apariția și folosirea criptomonedelor arată și o reducere a credibilității băncilor centrale, ?
CRIPTOMONEDA =CARITASUL LU`STOICA DE LA CLUJ DIN ANII 90 !
Ce nu spuneti voi, gunoaielor, este ca bitcoin este o un blockchain, nu o moneda si atat. are nenumarate utilitati si voi sitit potentialul. intrebarea ar fi alta: Isarescule, boschetar, cati bitcoini detii? in 2021, faceti fix invers decat ce spun acesti nenorociti care va vor si morti (vaxxinuri) si saraci si dependenti de banci (sistem centralizat, nu defi cum este btc).
Mai vad de asemenea aberatii ca cash-ul este top: pai este top, cu o conditie: sa nu se tipareasca mai mult decat necesarul economic. Cash-ul din ziua de azi este o mizerie, intrucat s-a tiparit doar in ultimul an 25 triliarde usd, iar rezultatele se vor vedea in perioada urmatoare in economie!