AcasăAfaceriMugur Isărescu, foc şi pară pe bănci, de parcă nu el le-ar...

Mugur Isărescu, foc şi pară pe bănci, de parcă nu el le-ar conduce: „Au sărit calul cu ROBOR-ul”

Mugur Isarescu

„Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, a spus marți guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Reacţia guvernatorului este surprinzătoare, având în vedere că se ştie că băncile comerciale urmează trendul setat de BNR.

Inflația a ajuns la 15,1%

Inflația a ajuns la 15,1% în luna iunie, anunță Institutul Național de Statistică, o cifră mult peste prognoza din primăvară a BNR. Vineri, Banca Națională a crescut dobânda-cheie cu încă 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%.

Asta se va vedea în creșteri ale ROBOR, indicator în funcție de care mulți dintre noi plătim ratele la bancă. Mai pe scurt, ratele unor credite vor crește, ceea ce, pe lângă inflație și facturile tot mai mari la energie, dau tot mai mari dureri de cap.

A atenţionat băncile

Isărescu a zis că băncile „au sărit calul” cu creșterea ROBOR, dar acest lucru a dus și la creșterea dobânzilor la depozite, Isărescu lansând și un avertisment pentru bănci: „să fie mai atente la mesajele Băncii Naționale”.

Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, a mai spus guvernatorul BNR.

author avatar
Andrei Ștefan