Coreea de Sud are legi stricte privind moștenirea, cu rate de impozitare foarte mari. Moştenitorii gigantului Samsung intenţionează să cedeze lucrări de artă extrem de valoroase pentru soluţionarea drepturilor de succesiune după decesul tatălui lor, Lee Kun-hee, care se ridică la aproape 9 miliarde de euro.
Când a murit(octombrie 2020) Lee Kun-hee era cea mai bogată persoană din Coreea de Sud și a lăsat în urmă o avere estimată la 22.000 de miliarde de woni (16,4 miliarde de euro). Aceasta implică o taxă deosebit de mare pentru moștenitorii lui, inclusiv patronul de facto al grupului Samsung, Lee Jae-yong, care execută o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pentru corupție, în special. Familia Lee ”se aşteaptă să plătească peste 12.000 de miliarde de woni în impozite asociate succesiunii, ceea ce înseamnă peste jumătate din patrimoniul total al fostului preşedinte”, a anunțat Samsung, precizând că aceste drepturi de succesiune sunt “printre cele mai mari solicitate vreodată în Coreea şi în lume”. Familia va plăti taxele în șase tranșe, începând cu această lună, potrivit Le Figaro și Reuters. Acest patrimoniu include acţiuni la Samsung Electronics, Samsung Life şi Samsung C&T Corporation, dar şi proprietăţi funciare.
Colecția patriarhului
Lee Kun-hee a deţinut şi o colecţie uluitoare de opere de artă, a căror valoare este estimată la 3.000 de miliarde de woni. Samsung precizează că vor fi donate 23.000 de lucrări din această colecție, inclusiv 14 piese clasificate pe lista Comorilor Naționale din Coreea de Sud, care vor fi prezentate Muzeului Național. Tablouri de Marc Chagall, Pablo Picasso, Paul Gauguin, Claude Monet, Joan Miro şi Salvador Dali vor fi donate Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MMCA).Presa sud-coreeană susține că aceste donații ar trebui să contribuie la reducerea facturii fiscale pentru familia Lee. De asemenea, moștenitorii grupului vor dona mii de miliarde de woni pentru dezvoltarea sistemului medical, iar jumătate din această sumă este destinată pentru finanțarea primului spital din Seul specializat în boli infecţioase. Samsung, al cărui flagship Samsung Electronics este unul dintre liderii mondiali în smartphone-uri și cipuri de memorie, reprezintă singur o cincime din PIB-ul Coreei de Sud, a 12-a cea mai mare economie din lume.