AcasăAfaceri“Mort în apă”. Nord Stream 2 a îngropat 11 miliarde de dolari

“Mort în apă”. Nord Stream 2 a îngropat 11 miliarde de dolari

Una dintre primele victime ale invaziei Ucrainei de către Rusia – și consecințele sale geopolitice și economice continue – a fost gazoductul Nord Stream 2, un proiect energetic masiv care a durat câțiva ani să fie construit și a costat 11 miliarde de dolari.

Chiar înainte de atacul neprovocat al Rusiei, semnele nu erau bune pentru conducta offshore de 1.234 de kilometri – concepută pentru a dubla fluxul de gaz între Rusia și Germania. Acum, proiectul major de infrastructură pare, așa cum a spus un analist, „omorât”.

Pinball geopolitic

Instalarea gazoductului a început în 2018, dar s-a confruntat cu mai multe obstacole, devenind un fel de pinball geopolitic în Europa și SUA înainte de a fi finalizat în septembrie 2021.

În noiembrie, autoritatea de reglementare germană i-a oprit temporar procesul de certificare. Suspendarea   a venit în timp ce Rusia aduna zeci de mii de soldați de-a lungul graniței cu Ucraina.

Ultimul cui din sicriul Nord Stream 2 a fost bătut în februarie, după decizia fatidică a Rusiei de a recunoaște oficial două regiuni separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Acest lucru a determinat guvernul lui Olaf Scholz să oprească complet certificarea.

Războiul care a urmat a aruncat Europa într-o criză geopolitică nemaivăzută de ani de zile și a amenințat proiecte comune și parteneriate de afaceri între (și în) Rusia și Europa – precum Nord Stream 2.

„Invazia Ucrainei de către Rusia a ucis proiectul Nord Stream 2. Pe scurt, ar fi de neconceput ca Germania sau orice altă țară europeană să facă o întoarcere și să autorizeze conducta după comportamentul Rusiei”,a declarat pentru CNBC Kristine Berzina, politolog la German Marshall Fund-SUA.

Invazia  a accelerat deplasarea UE de la energia rusă, blocul afirmând că va reduce importurile de gaze rusești cu două treimi până la sfârșitul lui 2022 și că intenționează să înceteze dependența de importurile rusești de combustibili fosili până în 2030.

Rusia a răspuns amenințănd că va opri exporturile de gaze către țările considerate „neprietenoase” dacă plățile pentru gaze nu se fac în ruble, spre deosebire de euro sau dolari.

Pe acest fundal de tensiuni geopolitice, nimeni nu se încumetă să  prognozeze viitorul conductei. „Nu credem că Nord Stream 2 va fi pus vreodată în funcțiune. Este greu de văzut o apropiere între Europa și Rusia care ar putea facilita unda verde, chiar și peste ani”, susține Katerina Filippenko, analist principal pentru cercetarea europeană a gazelor la Wood Mackenzie.

Richard Gorry, director general la JBC Energy Asia, a descris proiectul ca fiind „mort în apă”.

Conducta a fost dezvoltată și urma să fie exploatată de Nord Stream 2 AG, o filială din Elveția a gigantului rus Gazprom. Cu toate acestea, a fost cofinanțată de alte câteva companii europene, inclusiv de Uniper din Germania, filiala companiei chimice BASF Wintershall Dea, precum și de Engie, OMV și Shell.

Pe fondul retragerii în masă a afacerilor occidentale din Rusia, companiile energetice implicate în Nord Stream 2 au fost nevoite să accepte pierderi mari.

Wintershall Dea a anunțat la începutul lunii martie că își va anula finanțarea de 1 miliard de euro aflată în pregătire, la fel ca și OMV și Uniper.  Shell s-a retras din afacere.

“Cu Germania întorcând spatele gazelor rusești, este foarte clar că Nord Stream 2 este acum în dezacord cu politica energetică a UE”, a declarat Warren Patterson, șeful Strategiei pentru mărfuri la ING.

 Razboiul va fi decisiv

SUA au interzis importurile de petrol de origine rusă, gaze naturale lichefiate și cărbune, în timp ce UE a interzis noi investiții în sectorul energetic rus, iar Marea Britanie a sancționat liderii companiilor energetice rusești.

Pentru Henning Gloystein, director pentru energie în cadrul Eurasia Group, “soarta gazoductului va fi decisă în mare măsură de modul în care se încheie invazia Ucrainei de către Rusia, iar acest lucru în sine depinde de o serie de factori, în esență, dacă președintele Vladimir Putin admite că forțele sale nu și-au îndeplinit și nu își vor atinge obiectivele teritoriale pe teren și caută o încetare a focului –  sau dacă escalalează conflictul”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
735 afisari

2 COMENTARII

  1. Oare de ce a cazut zidul Berlinului?Raspuns corect-ptr ca Londra avea nevoie de investitori in fotbal si nu puteau sa sara peste zid.Ceea ce vreau sa spun este ca toti occidentalii nu numai Germania erau in afaceri cu resurse din URSS.Acum o sa le ia mai greu si mai scump,sunt tot felul de materiale care vin de acolo nu numai gaze

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger