AcasăAfaceriMonedele stabile, o bombă cu ceas pe o piață de 180 miliarde...

Monedele stabile, o bombă cu ceas pe o piață de 180 miliarde de dolari

Când cel mai vechi fond de piață monetară din America a „spart dolarul” în 2008, a fost un moment cheie al crizei financiare. Reserve Primary Fund a trebuit să își încalce promisiunea de a returna investitorilor săi un dolar pentru fiecare acțiune, în urma falimentului istoric al băncii Lehman Brothers.

Investitorii de retail au aflat în curând că stabilitatea de tip bancar promisă de astfel de fonduri nu a însemnat o protecție de tip bancar. Au urmat reglementări mai stricte cu privire la ceea ce puteau investi fondurile de piață monetară. Ceva la fel de existențial se poate întâmpla pe piața criptografică de 1,3 trilioane de dolari.

Unde e stabilitatea?

Tether, cea mai mare monedă stabilă din criptosferă, a rupt pentru scurt timp săptămâna trecută legătura unu la unu cu dolarul american. Spre deosebire de Bitcoin sau de alte criptomonede mai ezoterice, stablecoins sunt menite să evite volatilitatea, așa cum sugerează și numele lor.

Creatorii stablecoins pretind că sunt susținute de active din lumea reală și acționează astfel ca o rotiță vitală pentru piața criptografică, oferind traderilor un loc sigur în care să își parcheze banii între a face pariuri pe monede digitale mai volatile. Această stabilitate este acum pusă sub semnul întrebării.

Tether a scăzut joi până la 95,11 cenți, înainte de a-și reveni. Între timp, un rival mai mic al stablecoin-urilor, numit TerraUSD – care nici măcar nu pretinde că ar avea plasa de siguranță a rezervelor reale, ci se bazează pe o paritate gestionată de algoritmi – și-a pierdut din valoare.

Acest lucru subestimează riscurile pe care le prezintă pentru economia reală piața stablecoin de 180 de miliarde de dolari.

Dacă Tether are într-adevăr active de 80 de miliarde de dolari pentru a-și susține monedele de 80 de miliarde în circulație, acest lucru l-ar plasa printre cele mai mari fonduri speculative din lume, cu aproape jumătate din deținerile sale în Trezoreria SUA și un alt sfert în datorii corporative.

Dacă are loc o vânzare incendiară a acestor active pe măsură ce Tether încearcă să-și păstreze valoarea față de dolar sau se confruntă cu un val de răscumpărări, dimensiunea acestor mișcări ar putea face piețele financiare deja nervoase și mai volatile.

“Sunt necesare reguli din lumea reală”

Guvernele trebuie să țină seama de avertismentele despre monedele stabile de la băncile centrale precum Rezerva Federală, Banca Angliei și Banca Centrală Europeană, notează Financial Times. Băncile păstrează doar o parte din activele lor ca rezerve lichide pentru a susține valoarea depozitelor. În schimb, ele sunt strict reglementate.

Monedele stabile pot provoca rulări similare unei bănci, dar se bucură de reglementarea redusă a criptosferei. Sunt necesare reguli din lumea reală.

O parte a problemei constă în încercarea de a defini ce sunt activele criptografice și, prin urmare, ce agenție ar trebui să aibă supraveghere; stablecoins încurcă și mai mult definițiile. O altă problemă este reprezentată de atitudinile extrem de divergente ale țărilor față de cripto: acolo unde unii văd riscuri, alții văd recompense.

Dacă nu acționează în mod concertat, acțiunile sunt inutile, așa cum a constatat organismul de supraveghere din Marea Britanie atunci când a respins Binance, o mare bursă de criptomonede care a fost între timp primită cu bucurie de Franța.

Dar războaiele teritoriale sunt o distragere a atenției atunci când este vorba de o piață de 180 de miliarde de dolari cu acoperire globală. Riscul lipsei de acțiune este ca stabilitatea financiară să fie amenințată de următoarea oscilație mai mare a stablecoins.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
267 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger