Investitorii au retras mai mult de 7 miliarde de dolari din Tether de când a renunțat pentru scurt timp la legătura cu dolarul, ridicând noi întrebări cu privire la rezervele care stau la baza celei mai mari monede stabile din lume.
Rezerva în circulație a Tether a scăzut de la aproximativ 83 de miliarde de dolari în urmă cu o săptămână la mai puțin de 76 de miliarde de dolari marți, potrivit datelor CoinGecko.
Așa-numitul „stablecoin” ar trebui să valoreze întotdeauna un dolar, însă joi, prețul său a scăzut până la 95 de cenți, pe fondul panicii provocate de prăbușirea unui token rival numit TerraUSD.
Cele mai multe stablecoins sunt susținute de rezerve de valută, ideea fiind că acestea au suficiente garanții în cazul în care utilizatorii decid să își retragă fondurile. Însă o nouă generație de monede stabile „algoritmice”, cum ar fi TerraUSD sau UST, încearcă să se bazeze pe un cod pentru a fixa dolarul.
Anterior, creatorii Tether susțineau că toate monedele erau susținute în proporție de 1 la 1 de dolari depozitați într-o bancă. Cu toate acestea, în urma unei înțelegeri cu procurorul general din New York, compania a dezvăluit că se baza pe o serie de forme de datorii pe termen scurt, negarantate, pentru a-și susține tokenul.Situația a adus din nou în centrul atenției subiectul rezervelor din spatele stablecoins.
Potrivit CNBC, ultima dată când Tether și-a dezvăluit defalcarea rezervelor, numerarul reprezenta aproximativ 4,2 miliarde de dolari din activele sale. Marea majoritate – 34,5 miliarde de dolari – era formată din bonuri de trezorerie neidentificate cu o scadență mai mică de trei luni, în timp ce 24,2 miliarde de dolari din activele sale erau în hârtii comerciale.
Aceste „atestări” produse de Tether în fiecare trimestru sunt semnate de MHA Cayman, o firmă cu sediul în Insulele Cayman care are doar trei angajați, conform profilului său de pe LinkedIn.
“Oarecum prost denumite”
Destabilizarea token-urilor care au ca unic scop menținerea unui preț stabil a pus pe jar autoritățile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat asupra riscurilor pe care le prezintă pentru stabilitatea financiară dacă stablecoins sunt lăsate să se dezvolte fără a fi reglementate și a îndemnat legiuitorii să aprobe reglementarea sectorului până la sfârșitul anului 2022.
În Europa, guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, a declarat că turbulențele de pe piețele criptografice din ultima vreme ar trebui să fie luate ca un „semnal de alarmă” pentru autoritățile de reglementare la nivel mondial.
Criptomonedele ar putea perturba sistemul financiar dacă sunt lăsate nereglementate, în special stablecoins, despre care Villeroy a apreciat că sunt „oarecum prost denumite”.
UE plănuiește să supună stablecoins unei supravegheri stricte de reglementare cu ajutorul unor noi norme cunoscute sub numele de Regulamentul privind piețele de criptoactive, sau MiCA.