AcasăAfaceriMonarhiile din Golf, seduse de Huawei

Monarhiile din Golf, seduse de Huawei

În vreme ce Statele Unite și Uniunea Europeană nu mai știu ce pretexte să inventeze pentru a restricționa Huawei, gigantul chinez al telecomunicaților își extinde prezența în Golful Persic, cu apetitul crescând al statelor bogate în petrol care se bazează pe tehnologii de viitor pentru a-și diversifica economia.

Dornice să-și limiteze dependența de hidrocarburi, monarhiile din Golf au ales în mare măsură Huawei să dezvolte  rețele 5G sau să construiască orașe inteligente. Recent, Arabia Saudită a anunțat deschiderea la Riad a celui mai mare magazin Huawei din afara Chinei, la câteva luni după încheierea unui acord pentru dezvoltarea utilizării inteligenței artificiale în diferite sectoare. În vara anului 2020, firma de investiții saudită Batic a semnat un acord cu Huawei pentru dezvoltarea smart city-urilor. Gigantul din Shenzhen este deja unul dintre principalii parteneri ai orașului industrial inteligent Yanbu (vest), un pionier în regat, și a dezvoltat, de asemenea, tehnologii pentru pelerinajele musulmane. În Emiratele Arabe Unite, Huawei a lansat numeroase proiecte în Dubai, considerat cel mai inteligent oraș din Orientul Mijlociu, variind de la inaugurarea unui centru de stocare a datelor până la un serviciu de plată online pentru cea mai importantă rețea de transport public din Golf.

Câștigarea partenerilor –  în pofida presiunilor politice externe

În Statele Unite(aliate cu monarhiile din Golf) Huawei se regăsește pe o listă neagră din cauza presupuselor legături cu armata chineză și a riscului de utilizare a echipamentului. O decizie pripită în războiul comercial dintre fostul președinte american Donald Trump și China. Huawei a salutat noua administrație de la Casa Albă și speră la o politică de deschidere din partea lui Joe Biden. În Europa, Marea Britanie și Suedia vor să suprime exclusivitatea chineză din rețelele lor 5G în numele securității naționale, în timp ce Franța și-a restricționat sever permisele de funcționare.“Prin câștigarea încrederii partenerilor noștri din Orientul Mijlociu, am reușit să atenuăm presiunile politice externe, precum cele exercitate de Statele Unite. Lucrăm cu guvernele, industriile și clienții noștri într-un mod deschis, transparent și constructiv”, a declarat Charles Yang, președintele Huawei din Orientul Mijlociu, cu sediul în Dubai. Reticența occidentală nu a împiedicat Emirates,  cea mai mare companie aeriană din regiune, să aleagă Huawei la sfârșitul anului 2020 pentru a construi un centru de comandă și control pentru a-și îmbunătăți capacitățile de securitate. Beijing este principalul partener comercial din Golf.  Comerțul dintre China și Arabia Saudită, cel mai mare exportator de țiței din lume, a ajuns la aproximativ 36,4 miliarde de dolari în 2019, aproximativ 12,5 miliarde de dolari cu Qatarul și peste 50 de miliarde de dolari cu Emiratele Arabe Unite.

author avatar
Radu Buzaianu
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger