AcasăAfaceriModă și sclavi

Modă și sclavi

Brandurile occidentale exploatează forța de muncă ieftină

Marile branduri de modă occidentale nu plătesc prețuri „etice” pentru hainele fabricate în Bangladesh, a declarat asociația exportatorilor din această țară, în timp ce protestele legate de salarii au dus la închiderea unor fabrici în cel de-al doilea mare exportator de îmbrăcăminte din lume.

Guvernul a anunțat săptămâna trecută un nou salariu minim lunar de 113 dolari pentru lucrătorii din industria confecțiilor. Evident, sindicatele au respins suma, deoarece nu este suficientă pentru a compensa inflația în creștere. Peste 100 de fabrici au fost închise din cauza protestelor din centrele de producție de îmbrăcăminte de lângă capitala Dhaka, iar patru muncitori au fost uciși în ciocnirile dintre poliție și protestatari.

Faruque Hassan, președintele Asociației producătorilor și exportatorilor de îmbrăcăminte din Bangladesh, a dat vina pe companiile occidentale pentru acest impas, susținând că nu este posibilă creșterea salariilor decât dacă brandurile plătesc mai mult muncitorilor.

Tulburările au scos în evidență modul în care mărcile de modă exploatează forța de muncă ieftină. H&M, Inditex, compania mamă a Zara, și Walmart se numără printre cei mai mari cumpărători de îmbrăcăminte fabricată în Bangladesh, iar sectorul reprezintă 85% din exporturile țării, cu o valoare totală estimată la 47 de miliarde de dolari în ultimul an fiscal.

Sectorul confecțiilor din Bangladesh, al doilea cel mai mare din lume privind valoarea, după China, s-a extins rapid în ultimii ani, dar creșterea costurilor pentru produsele de bază, de la combustibilul importat la bumbac, a dus la o criză.

Rezervele valutare s-au redus cu aproximativ 20% în acest an, în timp ce inflația a atins aproape două cifre, obligând autoritățile să ia un împrumut de mai multe miliarde de dolari de la FMI.

Nivelul de trai a scăzut vertiginos pentru mulți dintre cei aproximativ 4 milioane de lucrători din sectorul confecțiilor. În timp ce salariul minim a crescut cu 5% pe an de la revizuirea din 2018, reprezentanții sindicatelor au declarat că, din cauza inflației, lucrătorii câștigă mai puțini bani decât înainte în termeni reali.

„Muncitorii nu pot supraviețui în această realitate actuală a inflației și a creșterii prețurilor”, a declarat Taslima Akhter, președintele mișcării Solidaritatea lucrătorilor din industria confecțiilor din Bangladesh.

Sindicatul BGMEA le-a cerut membrilor Asociației americane pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, un organism industrial care reprezintă companii precum Adidas și Gap, să majoreze prețurile de achiziție începând cu luna decembrie, pentru a menține marjele proprietarilor de fabrici.

Potrivit Financial Times, în comunicate separate, AAFA, H&M și Inditex au anunțat că s-au „angajat” să îmbunătățească salariile, dar nu au comentat dacă vor crește prețurile.

Ahsan Mansur, director executiv la think-tank-ul Policy Research Institute of Bangladesh, a subliniat că  închiderea prelungită a fabricilor de confecții ar putea afecta economia prin privarea de veniturile în valută străină atât de necesare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
894 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger