AcasăAfaceriModă și crocodili: ferma LVMH din Australia

Modă și crocodili: ferma LVMH din Australia

Este un loc interzis curioșilor, accesibil doar pe calea aerului în sezonul ploios, într-o regiune izolată din nordul Australiei. Acolo se află o fermă cumpărată de gigantul de lux LVMH pentru a crește crocodili – ideali pentru genți de piele.

Pentru a-și asigura aprovizionarea și a susține cererea în continuă creștere, LVMH și Hermes au atacat fermele de crocodili din Australia în ultimii zece ani, cele două companii deținând acum majoritatea acestora. Ferma Coolibah este situată în Teritoriul de Nord. Aici, în interiorul unei camere în care temperatura este păstrată constant în jurul valorii de 33 de grade, aproximativ 4000 de ouă sunt plasate într-un incubator, până când clocesc. “Puii de crocodil sunt foarte sensibili la temperatură. Cel mai mult ne interesează masculii, deoarece cresc mai repede”, a declarat pentru AFP Ben Hindle, care conduce fermele de reptile deținute de LVMH în Australia.

Odată eclozați, crocodilii sunt hrăniți nouă luni cu carne de cangur tocată. Pielea de pe burta unui crocodil  este cea mai folosită în marochinărie, iar celebrul model alcătuit din solzi mici este apreciat pentru confecționarea poșetelor. Reptilele își petrec al treilea și ultimul an de viață în parcele izolate, pentru a împiedica mușcăturile sau zgârieturile pielii, înainte de a fi sacrificați cu un pistol electric, precum bovinele. Pielea lor este apoi trimisă în Singapore, la o tăbăcărie cumpărată de LVMH în 2011, care aprovizionează toate mărcile grupului. În ciuda unei creșteri constante a cererii, utilizarea de piele exotică de către industria luxului este din ce în ce mai criticată. Joi, trei activiști din asociația PETA, îmbrăcați doar în bikini și o mască de crocodil, au demonstrat în fața magazinului Hermes din centrul orașului Sydney. Mărci mari, precum Chanel, au renunțat la utilizarea produselor de piele din animale exotice. Nu și LVMH, care „lasă brandurile noastre libere să folosească aceste materiale, iar clienții noștri să le cumpere”, explică Alexandre Capelli, director adjunct de mediu al grupului.

Grahame Webb, care conduce grupul Crocodile în cadrul uniunii internaționale pentru protecția naturii, susține demersurile LVMH. El apără exploatarea comercială a crocodililor, un compromis pe care îl consideră necesar pentru conservarea speciei, care a ajuns aproape de dispariție în anii 1960. La nivel global, articolele din piele de lux au suferit în 2020, din cauza pandemiei. Dar sectorul ar trebui să revină rapid. Acest lucru explică probabil achiziționarea în noiembrie de către Hermes a unui teren pe care  va construi cea mai mare fermă de crocodili din Australia: peste 50.000 de exemplare vor fi crescute acolo.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
469 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger