AcasăAfaceriMiza microcipurilor. Europa are o armă secretă

Miza microcipurilor. Europa are o armă secretă

În Oberkochen, un orășel de doar 8.000 de locuitori din landul german Baden-Württembergeste, se află sediul central al Carl Zeiss SMT, singurul producător de lentile utilizate în cele mai avansate echipamente de fabricare a cipurilor din lume.

Lentilele Zeiss sunt atât de exacte încât sunt capabile de o precizie de 200 de ori mai mare decât cea a telescopului spațial James Webb.

Zeiss are „o competență unică”, spune Peter Wennink, directorul executiv al ASML, compania cu sediul în Olanda care deține monopolul mondial în ceea ce privește fabricarea mașinilor de litografie cu ultraviolete extreme (EUV) necesare pentru fabricarea cipurilor de ultimă generație.

Wennink a declarat pentru Financial Times că „fără optica Zeiss, ASML nu ar putea utiliza mașinile sale EUV”, care folosesc lumina ultravioletă pentru a scana modelele de cipuri pe plăcuțele de siliciu la scară mică. Iar fără mașinile ASML, ar fi imposibil să se realizeze cele mai avansate microcipuri necesare pentru tehnologiile viitoare, cum ar fi inteligența artificială, conducerea autonomă și calculul cuantic.

Echipamentele avansate de fabricare a cipurilor reprezintă unul dintre punctele forte ascunse ale Europei, în condițiile în care țările din întreaga lume încearcă să acapareze o parte dintr-o industrie care se află în centrul economiei moderne și este din ce în ce mai plină de riscuri geopolitice.

Piața semiconductorilor a depășit pentru prima dată 500 de miliarde de dolari în 2021 și se estimează că va deveni o industrie de un trilion de dolari până în 2030, potrivit McKinsey.

Taiwanul este centrul global pentru cea mai avansată producție de cipuri. În ceea ce privește semiconductorii sub 10 nanometri – versiunile de vârf ale tehnologiei – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company(TSMC) deține peste 90% din cota de piață globală.

Dar temerile tot mai mari privind o formă de intervenție militară chineză în Taiwan au determinat guvernele din SUA, Japonia și multe din Europa să se grăbească să stimuleze extinderea producției de cipuri în țările lor.

Pentru multe țări, semiconductorii reprezintă o chestiune de securitate națională, deoarece mari părți ale economiei se bazează din ce în ce mai mult pe funcționalitatea pe care o oferă. Deficitele severe din timpul pandemiei au afectat producția într-o gamă largă de industrii globale, de la smartphone-uri și calculatoare personale la servere și automobile.

Europa este hotărâtă să nu fie lăsată în urmă pe măsură ce această competiție se accelerează.        La începutul acestui an, Comisia Europeană a dezvăluit un plan de investiții de 43 de miliarde de euro, în încercarea de a-i tenta pe cei mai mari producători de cipuri din lume să instaleze fabrici în blocul comunitar.

Gigantul american Intel a promis o investiție inițială de 33 de miliarde de euro în UE, dintre care 17 miliarde de euro pentru o gigafactory în Germania.

Producători europeni de cipuri precum STMicroelectronics și Infineon își extind, de asemenea, instalațiile în Europa. UE încearcă să atragă TSMC să își stabilească operațiuni pe scară largă în blocul comunitar.

Bruxelles-ul speră ca aceste investiții să dubleze cota de piață a UE pe piața mondială a semiconductorilor de la mai puțin de 10 % în prezent la 20 % până în 2030.

Cel puțin 81 de noi facilități de producție de cipuri vor fi construite între 2021 și 2025; 10 vor fi construite în Europa, față de 14 în SUA și 21 în Taiwan, potrivit celor mai recente date din septembrie ale SEMI, o organizație a industriei semiconductoare cu sediul în Statele Unite.

Împreună cu bazele solide ale continentului în domeniul produselor chimice și al materialelor, companii precum Carl Zeiss SMT și ASML și lanțurile lor de aprovizionare vor fi fundamentale pentru ambiția Europei de a deveni unul dintre cei mai importanți furnizori mondiali de cipuri de cea mai înaltă calitate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
581 afisari

4 COMENTARII

    • Fals. Rumnistanul îl are pe măCiucă. Pe plăvanul, pe bode, pe… ce mai, are sute de mii de „speciali” care fac cât toată planeta la un loc. NU CREDEȚI???
      Ia vedeți care mai sunt țările care scot „genii” la pensie la 42-45 de ani cu pensia mai mare decât salariul!

  1. Raducule iar umbli cu supe reincalzite.
    Tot ce ai spus tu aici se stie din primavara; intrebarea este: de ce nu merge proiectul de construire a unui nou TMC in SUA?
    Banii s’ar gasi, utilajele le-ar face olanda si lentilele le poate face Zeis.
    Atunci care e problema?
    Stii tu Raducule din ce sunt facute lentilele?
    Caci nu’s din sticla, nici din cristal de Bohemia 24% Pb.
    Mare ghinion, lentilele, destul de largi sunt facute dintr-un singur cristal de rubin care se exploateaza … ati ghicit in Rusia.
    Aici incepe durerea aia mare si veche pe care idiotii nu o pricep: banii nu pot cumpara fericire, dar nici materii prime cate odata.
    In special daca sunt supratipariti in cantitati de zeci de trilioane si nu au nici o acoperire in aur sau produse doar in promisiuni IOU.
    Raducule cauta sa te focusezi si mergi cu problema pana la capat, ca de aia te platesc bosii tai, iar pe noi nu ne mai pacalesti, ti-ai pierdut orice urma de credibilitate.
    Treci la treaba.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger