AcasăAfaceriMinune pe Wall Street: Big Tech se trezește din morți

Minune pe Wall Street: Big Tech se trezește din morți

Investitorilor le place să cânte hituri vechi. Au cumpărat pe repeat acțiuni tehnologice americane și criptomonede în timpul creșterii bursiere din 2021 și nu suportă să renunțe la ele acum.

Foștii eroi tehnologici Tesla, Meta Platforms, Amazon și Netflix au intrat în colaps anul trecut, la fel ca și Bitcoin, Ether și restul criptomonedelor, în ceea ce mulți analiști au văzut ca o schimbare pe termen lung a perpectivelor și  averilor.Stimulentele ficale și monetare nesfârșite s-au prăbușit la rândul lor în urma unei verificări a realității inflaționiste de anul trecut.

Cu toate acestea, minune: acțiunile Big Tech se află din nou în fruntea clasamentelor de investiții.Cele ale producătorului de mașini electrice Tesla au crescut cu un incredibil 75% din ianuarie. Meta și-a revenit cu peste 50 de procente, Amazon a urcat cu 30 de procente, iar Netflix a câștigat 25%.

Pe urma lor au venit indicii Nasdaq(plus 18%) și S&P 500(plus10%). Cotația Bitcoin a crescut cu peste 40% în 2023 pentru a depăși 23.500 de dolari la începutul acestei luni. Ether și Dogecoin sunt aproape în urmă.

Chiar și stocurile  „meme” sunt în revenire. Vă amintiți de AMC Entertainment? A crescut cu 55 la sută în acest an. GameStop? A crescut cu aproximativ o treime.

Așadar, investitorii fac o ultimă excursie în circuitul tehnologiei sau redresarea de anul acesta bazată pe risc are putere de rezistență?

2023 se anunță a fi opusul anului trecut, la bine și la rău, spune Ben Laidler, strateg de piață global la platforma de tranzacționare eToro, citat de The National.Acțiunile tehnologice și criptomonedele au fost cele mai afectate de furtuna inflaționistă de anul trecut, Bitcoin scăzând cu 65%, iar Nasdaq prăbușindu-se cu 33%.

Totuși, inflația din SUA este în scădere de șase luni, iar Rezerva Federală este la un pas de a opri ciclul dramatic de majorare a ratelor, ceea ce reprezintă “o ușurare uriașă pentru investitorii stresați.” Clasele lor de active preferate? Acțiunile tehnologice și monedele digitale.

Și acceptă din nou riscul, pe măsură ce așteptările privind inflația și dobânzile ating cote maxime, acordând o valoare mai mare companiilor tech de bună calitate, cu perspective solide de câștig.

Din punct de vedere tehnic, raliul este sănătos, cu o participare largă în toată elita Big Tech, inclusiv Apple și Alphabet.Istoria arată că cele mai mari randamente se obțin în primele etape ale unei piețe în creștere(bull market).

După cum au arătat evenimentele recente, atunci când investitorii își recapătă interesul, este probabil să îi găsim cântând aceleași melodii ca înainte.

 

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor