AcasăAfaceriMiliardarii chinezi nu sunt la fel de bogați pe cât par

Miliardarii chinezi nu sunt la fel de bogați pe cât par

Zhong Shanshan este cu adevărat un magnat mai mare decât Warren Buffett? Probabil pe hârtie, dar imaginea este diferită, odată ce i se calculează lichiditățile.

Într-o zi esti în top, în cealaltă zi nu. Clasamentul miliardarilor din China este foarte instabil. În 2017, Hui Ka Yan, fondatorul dezvoltatorului imobiliar China Evergrande Group, a fost cel mai bogat om al națiunii. Acest tron ​​a fost revendicat de Jack Ma de la Alibaba Group un an mai târziu. Acum, Zhong Shanshan, președintele îmbuteliatorului de apă Nongfu Spring este cel mai bogat din China. Remodelarea rapidă reflectă parțial schimbări structurale în economia chineză. Dezvoltatorii imobiliari au fost ridicați până la sfârșitul anului 2017, când Beijing a lansat o campanie draconică de îndatorare corporativă, notează Bloomberg. Acest regim a verificat extinderea activelor precum Hui, care conduce cea mai creditată afacere imobiliară din lume, și a pregătit calea pentru creșterea magnaților tehnologiei. Cu toate acestea, în ultimele trei luni, se pare ca au avut loc noi schimbari. De data aceasta, Beijingul refuza oferta Big Tech din cauza antitrustului. Suspendarea în ultimul moment a ofertei publice inițiale de 35 miliarde de dolari a lui Ant Group de exemplu, a costat miliarde de euro. Acum, China se referă la Big Food, unde toată lumea – de la producătorii de baiju până la fermierii de porci – se bucură de vânzări record, dintr-o ineficientă cheltuiala a consumatorilor. Creșterea accentuata a lui Zhong spre faimă face parte din acest fenomen.

Averi înșelătoare

Dar volatilitatea clasamentelor miliardarilor este, de asemenea, un semn al bogățiilor trecătoare din China. Iată o întrebare ipotetică: câte miliarde ar avea Zhong dacă ar decide să-și vândă activele acum? Ar mai fi mai bogat decât Warren Buffett? Magnatul apei are o avere netă de 91,5 miliarde de dolari, mai mare decât cei 88,9 miliarde ai lui Buffett, conform indicelui Bloomberg Billionaire Index. Cea mai mare parte a bogăției lui Zhong, sau 74 de miliarde USD, provine din acțiunea sa de 84% din Nongfu Spring. Cât poate obține Zhong dacă dorește să monetizeze o parte din aceasta valoare acum? Se pare că acțiunile Nongfu nu sunt garanții bune pentru împrumuturile în etape. Raportul său, împrumut/valoare, potrivit Philip Securities Group, Hong Kong, este de doar 50%. Chiar și bogăția lui Jack Ma este mult mai stabilă: stocurile Alibaba pot fi esalonat-finanțate și la 80%. Averea, pe hârtie, a miliardarilor chinezi poate fi deci înșelătoare, deoarece cea mai mare parte a ei provine din stocuri. Se poate argumenta chiar, că evaluarea lui Nongfu este artificial ridicată, deoarece are atât de puțină ofertă pe piață. Două treimi din acțiunile sale restante nu sunt tranzacționate, deoarece sunt deținute de persoane din interiorul companiei. În același sens, Hui Ka Yan, clasat acum ca cel de-al 13-lea cel mai bogat om din China, nu are cu adevărat nici 25,9 miliarde de dolari atribuiți: acțiunile Evergrande în valoare de 100 de dolari, îi vor oferi împrumuturi cu dobândă de doar 20 de dolari. Cea mai mare parte a averii lui Hui provine din pachetul de 77% din Evergrande. Fondurile de capital privat și de risc pot fi evaluate doar dacă își pot părăsi portofoliile de investiții. Nu ar trebui să facem același lucru și atunci când clasăm miliardarii? Super-bogații Chinei nu au destule căi de ieșire, încă dețin prea mult din afacerile pe care le-au fondat. Între timp, Beijingul, creaza priorități politice și economice fantasmagorice, dupa bunul plac.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
311 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger