AcasăAfaceriMetaverse. Ghid de investiții într-o lume de 800 de miliarde...

Metaverse. Ghid de investiții într-o lume de 800 de miliarde de dolari

Investitorii care doresc să îmbrățișeze noua realitate virtuală ar putea avea un atu în avans –  se estimează că metaversul  va atinge 800 de miliarde de dolari până în 2024.

“Metaversul este realitatea virtuală care poate deveni o realitate de zi cu zi. Va remodela total economia globală”, spune Tarik Chebib, director de venituri la Capital.com. Este următoarea fază în evoluția internetului, în care lumea fizică se întâlnește cu realitatea virtuală(VR) și augmentată(AR).

Metaversul nu este atât de nou pe cât crede, a declarat Jonathan Tseng, analist senior la Fidelity International.

„În 2003, o aplicație numită Second Life promitea un nou mod de a trăi virtual, folosind avatare pentru a face cumpărături și a socializa digital. Mărcile mari s-au grăbit să deschidă magazine virtuale, dar nu a atras niciodată mai mult de un milion de utilizatori”.

Pare exagerat astăzi, dar metaversul poate fi încă viitorul pe termen lung al internetului mobil. În loc să obțină acces la web printr-un computer sau un ecran mobil, acesta ar putea „deveni un strat digital care poate îmbogăți și îmbunătăți lumea înconjurătoare”, explică Tseng.

Criptomonedele și jetoanele nefungibile (NFT) pot fi investite pentru a cumpăra și a dovedi dreptul de proprietate asupra bunurilor virtuale.

De asemenea, metaversul va aduce la viață Internetul lucrurilor și ar putea chiar să emită proprii bani.

“Metaversul este o lume virtuală complet captivantă, în care oamenii pot efectua multe dintre activitățile pe care le-ar putea realiza în viața de zi cu zi, de la socializare, cumpărături și jocuri, până la tranzacționarea de active digitale”, spune Richard Shearer, directorul executiv al companiei de inteligență artificială FinTech Tintra.

Metaverse, notează The National,  are chiar proprietăți imobiliare și anul trecut Metaverse Group, o subsidiară a Token.com, a plătit mai mult de 2,4 milioane USD pentru un teren virtual în cartierul modei al platformei metaverse Decentraland.

Aceasta a reprezentat doar o fracțiune din vânzările imobiliare de 501 de milioane de dolari pe cele patru mari platforme metaverse — The Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels și Somnium Space — o sumă care se estimează că va atinge 1 miliard de dolari în acest an.

Se pot crea un număr infinit de platforme în metavers, iar nume mari de tehnologie precum Meta, Microsoft, Epic Games, Apple și multe altele investesc miliarde de dolari pentru a-și construi propriile platforme.

Utilizări în lumea reală

Metaversul are deja câteva utilizări practice în lumea reală. Producătorul  de semiconductori și plăci grafice Nvidia și-a construit Platforma Omniverse pentru colaborare virtuală și simulare în timp real. BMW o folosește pentru a construi o fabrică virtuală care să ajute la vizualizarea, testarea și planificarea produselor, reducând până la o treime din cheltuieli.

McDonald’s a depus recent mărci comerciale pentru „livrare virtuală de alimente”, în care mesele pot fi comandate într-o lume virtuală și livrate în viața reală.

Meta(Facebook) are platforme Horizon Workrooms, care sunt spații de realitate virtuală pentru ca oamenii să testeze produse înainte de a fi create și lansate în lumea reală. Investitorii s-ar putea concentra pe hardware, în special pe companiile care produc căști sau unități de procesare grafică (GPU).

În mod similar, compania americană de semiconductori Advanced Micro Devices ar putea într-o zi să furnizeze GPU-uri pentru metavers, în timp ce software-ul Adobe va fi folosit pentru design meta-grafic.

Samsung, Huawei și Tencent sunt alte companii majore care planifică investiții în metavers – rețele 6G, plăți digitale și platforme software.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
315 afisari

2 COMENTARII

  1. Cand zic unii ca vom fi invadati de zombi poate la asta se refera , iluzia la baza vietii!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger