Scăderea prețului cuprului sugerează că investitorii sunt negativi față de perspectivele economiei.
Cuprul este considerat un indicator principal al sănătății economice, datorită utilizării sale în numeroase sectoare.
„În prezent, prețurile sunt în scădere, chiar dacă există puține indicii că cererea va scădea brusc sau că oferta va crește”, a declarat Daniel Hynes, strateg la compania de servicii bancare Australia and New Zeeland Banking Group(ANZ), pentru CNBC.
În China, cel mai mare consumator de cupru din lume, cererea se menține, dar investitorii consideră că înăsprirea politicii monetare a băncilor centrale va afecta piața metalului roșu – și acest lucru se va reflecta în prețuri.
Cotația cuprului a înregistrat în al doilea trimestru al acestui an cea mai mare scădere trimestrială din 2011 încoace, potrivit Reuters.
Cuprul s-a tranzacționat joi în jurul a 7341 de dolari pe tonă, la Bursa de Metale din Londra.
Hynes a recunoscut că performanța pieței cuprului depinde de modul în care se schimbă sentimentul global pe măsură ce Rezerva Federală a SUA crește ratele dobânzilor, dar susține că problemele legate de ofertă sunt susceptibile de a menține piața strânsă, iar măsurile de stimulare fiscală din China în următoarele șase până la 12 luni vor stimula cererea.
Chiar dacă nevoia de metale de bază crește în China, stocurile o vor putea absorbi. Între timp, restul economiei globale este probabil să încetinească, ținând sub control cererea.