Cauta

Metale rare: Europa, hiper dependentă de China

Litiu, nichel, siliciu, cobalt…Comisia Europeană a identificat  30 de „materii prime critice”, în special metale, care lipsesc deja pentru a îndeplinii ambițiile UE să atingă neutralitatea carbonului până în 2050, ca parte a „Acordului verde”.

Acest proiect implică producția forțată de turbine eoliene, baterii și panouri solare, digitalizare și automobile electrice.

Toate aceste sectoare au un numitor comun: sunt dependente de materii prime critice, inclusiv cele provenite din „pământuri rare”.

Comisia estimează că doar pentru Uniunea Europeană va fi nevoie de 60 de ori mai mult litiu în 2050 decât în ​​prezent și de 15 ori mai mult cobalt, de exemplu.

“A început marea goană pentru materiile prime critice. Aceste metale nu sunt supuse unui risc de lipsă în sensul geologic al termenului, resursele fiind considerabile. Dar sunt numite „critice” deoarece producția lor este concentrată în câteva țări producătoare. Și acest lucru înseamnă penurie de aprovizionare din motive geopolitice, dacă aceste țări nu mai vor să le exporte”, spune analistul Guillaume Pitron, autorul cărții „Războiul metalelor rare, fața ascunsă a tranziției energetice și digitale”. În fruntea acestor țări esențiale se află China.

„China ne ține în palmă”

Aproape 98% din importurile UE de pământuri rare provin din China, care s-a stabilit atât ca unul dintre statele de producție, dar și de tratare, transformare și vânzare a acestor metale.

“Dependența statelor europene de China este absolut colosală. China ne ține în palmă. Europa consumă 25% din materiile prime ale lumii, dar produce doar 3%. Prin urmare, trebuie să le caute în special în China”, precizează Pitron.

Nu este surprinzător că această dependență influențează relațiile diplomatice. UE condamnă Beijingul pentru tratamentul minorităților uiguire sau represiunile din Hong Kong, dar fabricile europene depind de materii prime din China, în timp ce pe tot cuprinsul continentului european minele care exploatează metalele rare sunt pe cale de închidere.

Politicile “verzi” și “digitale” au declanșat o expozie a cererii de materii prime critice iar țările producătoare vor domina această concurență nemiloasă cu aprovizionări din ce în ce mai strategice.

Ultimele stiri

  • Burduja, despre întâlnirea cu Iohannis, de la Cotroceni: „Nu este o chestiune neobişnuită” – VIDEO
  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Exit mobile version