AcasăAfaceriMaxime record la bursă după lansarea pilulei Pfizer anti-Covid

Maxime record la bursă după lansarea pilulei Pfizer anti-Covid

bursaMaxime record la bursă după lansarea pilulei Pfizer anti-Covid

Indicii de pe Wall Street au închis la maxime record, după date de pe piaţa americană a muncii şi informaţii privind tratamentul Pfizer pentru Covid-19.

Dow Jones Industrial Average a urcat cu 0,56%, S&P 500 cu 0,37%, iar Nasdaq Composite cu 0,2%. S&P 500 şi Nasdaq au atins niveluri record la închidere pentru a şaptea şedinţă consecutiv, iar Dow Jones Industrial Average a atins la rândul său un maxim record.

Cei trei indici au consemnat creşteri săptămânale pentru a cincea săptămână consecutiv. Pe ansamblul săptămânii, S&P 500 a avansat cu 2%, Dow cu 1,42%, iar Nasdaq cu 3,05%.

Piața muncii din SUA, creșteri peste așteptări

Potrivit Departamentului Muncii, piaţa muncii a crescut peste aşteptări în octombrie. Investitorii au aplaudat faptul că doar în octombrie au fost adăugate 531.000 de locuri de muncă. Creșterile anterioare ale locurilor de muncă din august și septembrie au fost, de asemenea, revizuite mai sus.

Bursa a fost influenţată pozitiv şi de datele unui studiu clinic realizat de Pfizer, care arată că pilula sa experimentală pentru Covid-19 reduce cu 89% probabilitatea spitalizării sau deceselor la adulţii care riscă să dezvolte forme gravă de boală. Acţiunile Pfizer au urcat cu circa 11%, potrivit CNN.

Sectorul sănătății, o evoluție negativă

Acţiunile companiilor din sectorul călătoriilor au crescut în urma anunţului făcut de Pfizer, componenta sectorului companiilor aeriene în indicele S&P500 urcând cu 7%. Titlurile operatorilor de croaziere Carnival, Royal Caribbean Cruises şi Norwegian Cruise au avansat cu 8%-9%.

Între sectoarele S&P 500, cele ale energiei şi industriei au consemnat creşteri de 1,4% şi respectiv 1%.

Singurul sector cu evoluţie negativă a fost cel al sănătăţii, cu un declin de 1%. Ştirile privind tratamentul pentru Covid-19 al Pfizer au influenţat negativ acţiunile altor companii. Titlurile Merck au scăzut cu aproape 10%, iar cele ale producătorilor de vaccinuri împotriva Covid-19, cum ar fi Moderna, au coborât cu 16,6%.

author avatar
Andreea Vlad