AcasăAfaceriMașinile de lux strălucesc după criza Covid: “bogații sunt mai bogați”

Mașinile de lux strălucesc după criza Covid: “bogații sunt mai bogați”

În vârful unei piețe auto paralizate de criza sănătății, mașinile de lux strălucesc: Rolls-Royce, Bentley și chiar Bugatti au avut un an record în 2021, cu SUV-urile în fruntea vânzărilor.

Rolls (grupul BMW) și-a îmbunătățit recordul istoric din 2019 vânzând 5.586 de mașini. Clienții bogați s-au înghesuit la noul coupe „Ghost” și la SUV-ul Cullinan, vândut de la 300.000 de euro.

Bentley și Lamborghini (grupul Volkswagen) și-au prezentat, de asemenea, recordurile de vânzări, cu cu 14.659 și respectiv 8.405 de mașini la nivel mondial, în special datorită SUV-urilor lor Bentayga și Urus(peste 200.000 de euro).

Pe partea de hiper-lux, Bugatti a salutat „cel mai bun an din istoria companiei”, cu 150 de mașini comandate, pentru un bilet de intrare în jur de trei milioane de euro.

“La fel este peste tot: după crize, bogații sunt mai bogați și cei săraci mai săraci. Luxul a rezistat mult mai bine decât segmentele generaliste”, comentează Stefani Cosentino, președintele Federației Italiene a Dealerilor (Federauto).

Iar plăcerile luxului nu se trăiesc doar pe patru roți: motocicletele italiene Ducati (de la 15.000 de euro pentru cele mai sportive) și-au îmbunătățit și recordul de vânzări, cu aproape 60.000 de unități livrate în întreaga lume.

„Există un factor macroeconomic: o parte din populație a devenit foarte bogată în ultimii ani și are capacitatea de a cumpăra vehicule de lux. Aceste mașini au demonstrat și în ultimii ani că nu își pierd valoarea”, a subliniat Jose Baghdad, analist la PwC.

SUV-urile beneficiază de un efect de modă globală, dar sunt și cele mai accesibile vehicule ale acestor mărci. Ferrari, care urmează să-și publice rezultatele la începutul lunii februarie, urmează să prezinte și primul său SUV anul acesta, „Purosangue”.

Electrificarea – un al reper – este o nouă provocare pentru segmentul de lux. La Porsche (care a înregistrat și un an record depășind 300.000 de vehicule vândute, în special în China și America), legendarul model  911 a fost depășit de sedanul electric Taycan, care și-a dublat vânzările într-un an.

author avatar
Radu Jacotă Redactor