AcasăAfaceriMărire și decadență. Se rupe lanțul de iubire dintre patronul Tesla și...

Mărire și decadență. Se rupe lanțul de iubire dintre patronul Tesla și Wall Street?

S-ar putea ca povestea de dragoste a Wall Street-ului cu Elon Musk să se fi terminat?

În urmă cu șase luni, acțiunile Tesla zburau la înălțime. Compania era evaluată la 1.100 miliarde de dolari – mai mult decât o duzină de alți producători auto de top la un loc – și anunța planuri pentru o propunere de divizare a acțiunilor.

Apoi, Musk a dezvăluit că a devenit cel mai mare investitor în Twitter, urmat la scurt timp de un anunț privind planurile sale de a cumpăra controlul companiei de social media.De atunci, lucrurile nu au mai fost la fel pentru acțiunile Tesla.

Și, deși eforturile lui Musk de a cumpăra – și apoi de a evita să cumpere – Twitter, au stârnit îngrijorarea investitorilor cu privire la o pierdere de concentrare din partea agitatului CEO al producătorului de vehicule electrice, aceasta nu este singura problemă a Tesla.

Tesla s-a confruntat cu probleme de performanță din cauza întârzierilor din lanțul de aprovizionare și a închiderilor din China care au provocat blocaje de producție, ceea ce a dus la un raport de vânzări dezamăgitor pentru al treilea trimestru – mult sub așteptările Wall Street.

Vineri, acțiunile au scăzut cu 27% față de 1 aprilie, cu o zi înainte ca investiția lui Musk în Twitter să fie dezvăluită. Iar luni, la mijlocul zilei, au scăzut cu încă 8% în urma raportului de vânzări.

Criticii Tesla au susținut mult timp că ascensiunea incredibilă a acțiunilor – au crescut cu aproape 1.900% de la momentul în care compania a obținut în sfârșit profitabilitatea în toamna anului 2018 până la prețul maxim de la începutul lunii aprilie – nu a fost niciodată justificată. Și spun că problemele actuale sunt un semn al viitoarelor eșecuri care vor veni.

„În general, se întâmplă lucruri foarte proaste atunci când producția încetinește, prețurile scad și piața te creditează cu un multiplu de 45,3 ori mai mare decât estimările privind profitul”, a declarat pentru CNN economistul Gordon Johnson, un veteran pe Wall Street.

Fanii Tesla de pe bursa din New York prevăd că firma este încă bine poziționată, pe măsură ce cererea de vehicule electrice crește.Dar comentariile lui Musk au cauzat probleme pentru valoarea acțiunilor în ultimele șase luni.

Două noi fabrici pe care Tesla le-a deschis în Texas și Germania au fost descrise de Musk drept „cuptoare gigantice de bani”, care au consumat miliarde de dolari în numerar în timp ce se străduiau să crească producția. El a menționat chiar riscul de faliment într-un interviu și a anunțat planuri pentru reducerea personalului.

În plus, multe dintre celelalte acțiuni tehnologice au suferit scăderi similare: Apple(-21%), Meta(-29%), Amazon(-31%).

“Discursul lui Musk nu se potrivește cu așteptările bursei, acționarilor și investitorilor”, susține Daniel Ives, analist tehnologic la Wedbush Securities. “Nu este un aspect grozav pentru Wall Street atunci când un important director de companie își pierde credibilitatea”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
330 afisari

3 COMENTARII

  1. Cine mai crede in banii pusi cu zerouri in conturi e nebun la cap….sistemul financiar e KO…GAME OVER…SPIEL AUS…STOP JOC….no more bets please….toti borfasii si curvele la Monaco si in Panama???…sa va ia dracu de porci si hotzomani

  2. „Compania era evaluată la 1.100 miliarde de dolari ”
    Bani electrici, nu din aia de hartie…

  3. ce face inflatia? devalorizeaza moneda/banii…
    ce fac oamenii cand banii se devalorizeaza? incearca sa obtina mai multi bani…
    ce fac investitorii pe burse cand au bani tot mai putini? vand actiunile/obligatiunile detinute…
    ce se intampla cu pretul actiunilor de pe burse cand toata lumea vinde? preturile/bursele se prabusesc…
    concluzia o trage fiecare…
    ps: si banii miliardarilor sunt devalorizati de inflatie

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger