AcasăAfaceriMarile răscumpărări ale Big Oil, vârful unui iceberg de un trilion...

Marile răscumpărări ale Big Oil, vârful unui iceberg de un trilion de dolari

FILE PHOTO: A combination of file photos shows the logos of five of the largest publicly traded oil companies; BP, Chevron, Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, and Total. REUTERS/File Photo

Răscumpărarea de acțiuni Chevron  în valoare de 75 de miliarde de dolari a atras furia lui Joe Biden, al cărui apel la mai multe investiții în pomparea petrolului – alături de o nouă taxă de 1% pe răscumpărări – nu pare să fi făcut prea multe pentru a direcționa banii către combustibilii fosili. Corporate America a cheltuit anul trecut 1.000 de miliarde de dolari pe răscumpărări.

Politicienii europeni se vor simți, probabil, la fel de furioși și neputincioși în timp ce plățile corporatiste se vor amplifica în timp de război. Profiturile de 200 de miliarde de dolari ale marilor companii petroliere – și răscumpărările aferente anunțate de Shell, BP  și TotalEnergies  – par a fi doar vârful aisbergului într-o regiune în care profiturile și plățile au crescut, dar în care cheltuielile de capital par să se clatine.

La urma urmei, cheltuielile favorabile acționarilor sunt acum un fenomen transatlantic. Companiile europene răscumpără mai mult din capitalizarea lor bursieră decât cele americane: răscumpărările au atins 27,2 miliarde de euro și 55,2 miliarde de lire sterline la firmele de top din Franța și, respectiv, Marea Britanie, potrivit datelor Bloomberg, Natixis și AJ Bell.

Gigantul bunurilor de lux LVMH, firma de apărare BAE Systems și compania de băuturi alcoolice Diageo  se numără printre cei care se alătură; corporațiile au fost cei mai mari cumpărători de acțiuni europene anul trecut, arată strategii de la Goldman Sachs Group.

Răscumpărările sunt văzute ca o modalitate mai bună de a aloca capitalul atunci când celelalte opțiuni, cum ar fi fuziunile sau extinderea, par mai puțin profitabile.În cazul Big Oil, asta ar putea avea sens într-o lume în care prima de risc pentru proiectele pe combustibili fosili a crescut.

De asemenea, în sectoarele neprietenoase ESG, cum ar fi apărarea, sau în domenii strict reglementate, precum serviciile financiare, presiunea de a concura cu alte investiții înseamnă necesitatea de a crește atenția pentru acționari.

Dar problemele încep atunci când dimensiunea și ritmul acestor plăți eclipsează creșterea cheltuielilor mai utile din punct de vedere social, cum ar fi investițiile de capital, cercetarea, dezvoltarea sau salariile.

Între timp, inflația care a îngroșat marjele de profit în timp ce a lovit consumatorii, va rămâne ridicată – la fel ca și presiunea de a împărți o mai mare parte din câștiguri cu lucrătorii.

Ironia situației actuale este că boom-ul răscumpărărilor s-ar putea dezumfla înainte de a genera venituri fiscale. Companiile ar putea fi în curând recompensate de acționari pentru că au păstrat lichidități sau și-au consolidat bilanțurile într-un mediu cu totul mai riscant. Iar dividendele, deși mai greu de modificat decât răscumpărările, ar putea sfârși prin a părea mai atractive ca plată.

Dar dacă răscumpărările continuă să se adune, într-un moment în care tulburările sociale din Europa sunt în creștere și guvernele acordă subvenții pentru tehnologii curate, așteptați-vă ca frustrările lui Biden să se răsfrângă dincolo de Casa Albă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
231 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger