AcasăAfaceriMarile bănci, cel mai profitabil an din istorie

Marile bănci, cel mai profitabil an din istorie

Creditorii globali au bătut recordul de profit: peste 170 de miliarde de dolari pentru cele mai mari bănci de investiții.

În vârful listei se situează JPMorgan Chase câștigând echivalentul a 131 milioane dolari pe zi.

O serie de câștiguri de tranzacționare au ajutat cu siguranță sectorul în primele zile ale Covid-19 și, pe măsură ce volatilitatea pieței de anul trecut a dispărut, bancherii de investiții au fost gata să alimenteze boom-ul preluărilor și strângerii de fonduri prin vehicule de achiziție pentru scopuri speciale.

Băncile cu unități de administrare a averii și a activelor s-au bucurat de piețe de acțiuni susținute pe măsură ce economia mondială a început să se redreseze, ajutate de programe de sprijin guvernamentale fără precedent.

Goldman Sachs și Morgan Stanley au doborât, de asemenea, recordurile de profit, în timp ce omologii europeni UBS Group și Barclays au înregistrat cele mai mari câștiguri din ultimul deceniu. Banca de investiții JPMorgan a înregistrat cel mai bun trimestru din istorie datorită comisioanelor de acordare și consultanță.

Acțiunile bancare reflectă această evoluție puternică de rezultate, indicele Dow Jones al băncilor americane a crescut cu 59% față de anul trecut, iar Eurostoxx Banks a urcat cu 56%.

Analiștii vorbesc despre riscurile provocate de noile valuri ale pandemiei, însă Laurie Mayers, director general asociat la Moody’s Investors Service din Londra, asigură că băncile “sunt încrezătoare”, au lăsat în urmă incertitudinile fazelor incipiente ale crizei sănătății și vor continua să profite de revigorarea economiilor și a sistemului financiar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger