AcasăAfaceriMarile bănci ale lumii, finanțare de trilioane în cărbune, gaz și petrol

Marile bănci ale lumii, finanțare de trilioane în cărbune, gaz și petrol

Un raport al șase ONG-uri evidențiază investițiile încă masive ale marilor bănci în combustibili fosili. O cotă de responsabilitate ale acestor instituții financiare pentru încălzirea globală.

Scăderea consumului de energie din cauza Covid-19  nu a dus și la scăderea apetitului financiar al producătorilor de cărbune , petrol și gaze. În 2020, investițiile celor mai mari treizeci de bănci din lume le-au depășit pe cele din 2016 și 2017. În timp ce finanțarea globală pentru combustibili fosili  a scăzut cu 9% anul trecut, cea din cele 100 de companii cu cele mai importante proiecte de dezvoltare a crescut cu 10%, notează The Guardian. Cu toate acestea, în 2015, experții au avertizat că o cantitate semnificativă din aceste resurse neregenerabile trebuia să rămână sub pământ pentru a limita încălzirea globală la 2 ° C. Un obiectiv stabilit de Acordul climatic de la Paris semnat în același an.

3.800 miliarde USD

De atunci, cele șaizeci de bănci în cauză au investit 3,8 trilioane de dolari în combustibili fosili. În Statele Unite, pe primul loc se situează JP Morgan Chase, pentru al patrulea an consecutiv, cu investiții  de 317 miliarde de dolari din 2016 până în 2020. Fruntașă în Uniunea Europeană este BNP Paribas – 41 miliarde  de dolari în 2020. „Niciuna dintre aceste bănci nu a dezvoltat un plan de ieșire pentru combustibilii fosili, deplânge Alison Kirsch, de la ONG-ul Rainforest Action Network și co-autor al raportului. Dintre băncile numite, șaptesprezece se angajează să atingă un obiectiv de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2050.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
340 afisari

1 COMENTARIU

  1. adica astia spun guvernelor sa devina ecologici sa inchida mine si ei le cumpara??????????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger