Într-o mișcare de neconceput în ultimii ani, marii investitori pariază pe Europa: vând acum titluri de Trezorerie americane și cumpără obligațiuni guvernamentale europene, mizând pe faptul că Banca Centrală Europeană va începe să reducă ratele dobânzilor mai devreme decât Rezerva Federală.
Managerii financiari de la Pimco, JPMorgan Asset Management și T Rowe Price și-au mărit expunerea la datoria guvernamentală europeană în ultimele săptămâni, potrivit Fiancial Times.
Acest lucru a contribuit la creșterea așa-numitului spread, sau decalaj, dintre costurile de referință ale împrumuturilor germane pe 10 ani și cele ale împrumuturilor americane la 2 puncte procentuale, aproape de cel mai ridicat nivel din noiembrie.
„Calea de reducere a ratelor în Europa este mai clară decât în SUA”, a declarat Bob Michele, director de investiții și șef global al departamentului de venituri fixe la JPMorgan Asset Management. „Este greu de găsit un motiv economic pentru ca Fed să reducă ratele”. El a adăugat că în prezent deține o cantitate mai mare decât de obicei de obligațiuni guvernamentale europene și că „s-a îndreptat în direcția de a achiziționa mai mult”.
Economiile americană și europeană au început să difere
Schimbarea are loc în condițiile în care economiile americană și europeană au început să difere, inflația mai slabă și o economie mai slabă în Europa alimentând pariurile că BCE va efectua mai multe reduceri decât Fed în acest an. Piețele estimează în prezent trei sau patru reduceri ale dobânzii băncii europene până la sfârșitul anului, față de doar două sau trei pentru Fed.
Andrew Balls, director de investiții la Pimco, a precizat că în acest an a preferat obligațiunile guvernamentale europene și titlurile de stat britanice în detrimentul titlurilor de Trezorerie americane. Pimco, care administrează active de 1,9 miliarde de dolari, și-a redus prognoza de la trei la două reduceri de un sfert de punct ale ratei dobânzii de către Fed.
Economiștii se așteaptă ca datele privind inflația din SUA pentru luna martie să arate o creștere anuală la 3,4%. Valorile pentru lunile ianuarie și februarie au fost deja peste previziunile analiștilor. Dimpotrivă, inflația din zona euro a scăzut luna trecută la 2,4%, ceea ce a întărit așteptările că BCE va reduce ratele dobânzilor până în vară.
Quentin Fitzsimmons, manager senior de portofoliu la T Rowe Price, care administrează active de 1,4 mld. dolari la nivel global, spune că ratele mai mici ar reduce costurile de acoperire a obligațiunilor deținute în zona euro în comparație cu cele ale titlurilor de Trezorerie americane.
Banca Centrală Europeană estimează că inflația în zona euro va fi de 2,3% în 2024, cu o creștere economică de 0,6%. În SUA, Fed prognozează o inflație în scădere până la 2,6%, de la 2,8%.
David Rogal, manager de portofoliu la BlackRock, susține că “economia americană este mai închisă și suportă cheltuieli guvernamentale mari”. În schimb, Europa are „o economie mai deschisă, mai sensibilă la evoluțiile globale ale producției, precum și un impuls fiscal mai puțin puternic”.