AcasăAfaceriMărețele bănci centrale au eșuat: inflația le-a pus cu botul pe labe

Mărețele bănci centrale au eșuat: inflația le-a pus cu botul pe labe

În cea mai mare parte a anului trecut, bancherii centrali din Occident au fost convinși că vârfurile de prețuri sunt tranzitorii și controlabile. Aceștia credeau că inflația în creștere se va atenua odată ce întreruperile lanțului de aprovizionare legate de pandemie și penuria de forță de muncă se vor diminua. O premisă greșită.

Creșterile de prețuri pentru bunuri, chirii, alimente și energie au fost considerate consecințele economiilor care se străduiesc să își revină din coma indusă de blocajele și restricțiile Covid-19.

Dar acum, când inflația a atins maximele ultimilor 40 de ani, iar spectrul stagflației se profilează, bancherii centrali sunt aspru mustrate pentru prognozele lor eșuate.

Până în prezent, criticii spun că, prin faptul că nu au majorat ratele dobânzilor mai devreme, băncile nu au acționat suficient de rapid sau de îndrăzneț pentru a limita creșterea prețurilor și că ar fi trebuit să renunțe rapid la relaxarea cantitativă, folosită pentru a injecta bani în economiile lor.

În Politico, fostul economist-șef și membru al consiliului Băncii Centrale Europene Otmar Issing, a lansat un atac dur la adresa băncilor centrale, inclusiv a BCE, pentru că s-au plasat în „tabăra tranzitorie”, așteptându-se ca inflația să revină la nivelurile scăzute anterioare prin autocorecție: „probabil una dintre cele mai mari erori de prognoză făcute din anii 1970 încoace”.

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a continuat să crească în luna mai până la 8,1%, de la 7,8% în martie.

Rezerva Federală a SUA a fost, de asemenea, supusă unui foc aprig din partea unor personalități, în special Larry Summers – fostul șef al  Consiliului Economic Național în administrația  Barack Obama – și Mohamed El-Erian, un strateg al pieței obligațiunilor foarte urmărit și consilier economic principal la Allianz, gigantul german de servicii financiare.

El-Erian a prezis în iulie  că inflația, care atunci se înregistra la un ritm anualizat de 5,4%, nu va fi atât de tranzitorie pe cât prognoza în mod liniștitor Fed.  Inflația din SUA a atins 8,5% în martie.

Socoteli  greșite și în Marea Britanie. „Banca Angliei prognoza anul trecut un nivel de inflație de aproximativ 3%, iar acum estimează un nivel de 10% care s-ar putea să nu mai dispară. În esență, au crezut că problema va fi ușor de gestionat, dar se transformă într-un coșmar”, a scris fostul ministru conservator David Davis în Daily Telegraph.

Până acum, explicațiile oferite de bancherii centrali  pentru modelele lor greșite nu îi liniștesc pe economiști, care spun că ratele dobânzilor ar fi trebuit majorate și politica monetară înăsprită mai devreme.

Iar criticile devin din ce în ce mai vehemente, unii susținând că este timpul ca băncile centrale să fie regândite, reformate și retrase sub mai mult control politic, unde ar putea fi cel puțin trase la răspundere democratică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
617 afisari

2 COMENTARII

  1. Astia ne spun noua hoti , nu ne vor in schengen ca nu furam cat ei suntem doar gainari si nu avem liber la tiparit bani fara nr ca la manelisti cum fac ei !!! Sictir!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger