AcasăAfaceriMarea revenire. Afacerile cu tehnologia, conduse de inteligența artificială

Marea revenire. Afacerile cu tehnologia, conduse de inteligența artificială

Indicele Philadelphia Semiconductor Index,  care urmărește 30 dintre cei mai mari producători de cipuri din lume, a urcat în ultima săptămână la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni.

Câștigurile au făcut ca indicele să crească cu 38% până acum în acest an, depășind cu mult Nasdaq Composite, puternic în domeniul tehnologiei. Acesta din urmă, care include Apple și Alphabet, compania mamă a Google, a crescut cu un sfert în aceeași perioadă.

Nvidia a condus această ascensiune datorită dominației sale în furnizarea de cipuri capabile să gestioneze puterea de calcul uriașă care poate crea rapid texte, imagini și conținut asemănător cu cel uman.

Capitalizarea bursieră a grupului american a crescut cu peste 184 de miliarde de dolari, ajungând la aproape 1 miliard de dolari, după ce a estimat vânzări în valoare de 11 miliarde de dolari în următoarele trei luni, cu aproape 4 miliarde  peste așteptări.

„Aceasta este cea mai mare creștere pe care am văzut-o în cadrul acoperirii noastre”, au declarat analiștii de la Bank of America.Dar și companii precum AMD, Marvell Technology și Applied Materials au urcat în acest an, cu aproximativ 95%, 70% și, respectiv, 40%.

Potrivit Financial Times, cererea din partea investitorilor instituționali pare să fi susținut recenta revenire a producătorilor de cipuri. Aceștia reprezintă „sursa principală” a interesului pentru acțiunile de inteligență artificială.

Datele analiștilor de la UBS Global Wealth Management și FactSet arată că un număr record de 110 dintre companiile din S&P 500 au citat termenul „IA” în timpul apelului lor privind rezultatele pentru primul trimestru.

“În prezent, tendința este o concentrare a investitorilor pe aceste acțiuni tehnologice, cu mega-capitalizări”, a subliniat Victoria Greene, director de investiții la G Squared Private Wealth. „Nu poți nega potențialul în domeniul inteligenței artificiale, nu poți nega abilitatea de câștig pe care o au aceste companii”.

La începutul anului, tema principală în domeniul tehnologiei a fost concedierile și reducerile de costuri. Multe dintre cele mai mari companii din industrie, printre care Meta, Alphabet, Amazon și Microsoft, au eliminat mii de locuri de muncă în urma unui  2022 dezastruos pentru creșterea veniturilor și a prețurilor acțiunilor.

Dar investitorii și-au mutat atenția către IA, acum că firmele prezintă aplicații reale ale sectorului. Afacerile OpenAI au explodat după ce a lansat anul trecut chatbotul ChatGPT, iar cel mai mare investitor al său, Microsoft, integrează tehnologia de bază în cât mai multe produse.

Între timp, Google își promovează modelul rival de IA cu fiecare ocazie, iar Mark Zuckerberg, directorul executiv al Meta, preferă să le vorbească acționarilor despre progresele companiei sale în materie de inteligență artificială decât despre eforturile de a gestiona metaversul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger