AcasăAfaceriMarea redresare vine cu miliarde: Big Oil încasează cel mai mare cash...

Marea redresare vine cu miliarde: Big Oil încasează cel mai mare cash din ultimii 13 ani

Companiile petroliere din lumea occidentală au generat mai mulți bani decât oricând de la Marea Recesiune, iar investitorii sunt pe cale să afle ce vor face cu ei.

Royal Dutch Shell și Total Energies – care își publică veniturile joi(vineri pentru Exxon Mobil și Chevron) – vor raporta un flux de numerar de aproximativ 29 de miliarde de dolari combinat în trimestrul al treilea, potrivit estimărilor analiștilor Bloomberg. Acesta ar fi cel mai mare cash de la începutul anului 2008.

Cererea puternică pentru țiței, creșterea prețurilor la gaze naturale și la substanțe chimice și o revenire a afacerii de rafinare sunt principalii factori.

Un set optimist de rezultate ar ajuta la consolidarea unei redresări remarcabile după un 2020 dureros, în care jucătorii Big Oil a fost forțați să reducă costurile și angajații, să anuleze planurile de cheltuieli, să vândă dividende și să își asume datorii.

Acționarii sunt acum nerăbdători să vadă dacă companiile își vor returna profiturile prin dividende mai mari sau răscumpărări de acțiuni –  sau le vor folosi pentru a produce mai mult petrol și gaze.

„Observăm rezultate foarte puternice în ceea ce privește fluxul de numerar liber”, a declarat Noah Barrett, analist la Janus Henderson Investors, care are 428 de miliarde de dolari în gestiune.

“Exxon și Chevron au potențialul de a-și crește răscumpărarea de acțiuni”, potrivit Morgan Stanley,  în timp ce BP ar putea anunța răscumpărări în valoare de 600 de milioane de dolari în al treilea trimestru. Total Energies din Franța a promis deja că va răscumpăra acțiuni de 1,5 miliarde USD în al patrulea trimestru.

Cu toate acestea, răscumpărările și dividendele nu sunt singura opțiune pentru toți acești bani.

Întrucât Europa și Asia se confruntă cu o lipsă de gaze, iar SUA și India solicită OPEC să producă mai mult petrol, stimulentul profitului de a fora pentru  combustibili fosili crește pe măsură ce marile companii își planifică bugetele de capital pentru 2022.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger