AcasăAfaceriMarea afacere a gazului lichefiat. Prețuri ridicate, ofertă zgârcită

Marea afacere a gazului lichefiat. Prețuri ridicate, ofertă zgârcită

Cu prețuri ale gazului în Europa de șapte ori mai mari decât cele din SUA, o navă care transportă GNL pe Atlantic poate câștiga peste 200 de milioane de dolari într-o singură călătorie.

Răcirea gazului natural la minus 160 de grade Celsius îl transformă în lichid, astfel încât se micșorează de 600 de ori și poate fi transportat cu ușurință cu vaporul.

Aceasta este singura modalitate de a transporta gazul peste oceane sau pe distanțe intercontinentale prea lungi sau prea dificile din punct de vedere politic pentru conducte.

GNL a fost întotdeauna o afacere ciclică, chiar mai mult decât petrolul, spune Robert Mills, director executiv al Qamar Energy. Instalațiile de export reprezintă investiții de mai multe miliarde de dolari și durează zeci de ani pentru a fi concepute și construite; doar câteva apar în fiecare an, notează The National.Oferta actuală reprezintă decizii luate în condiții de piață foarte dure.

Cele mai multe încărcături sunt încă vândute în baza unor contracte pe termen lung, ceea ce înseamnă că doar aproximativ 15% din GNL este disponibil la vedere, pentru comercianți sau pentru utilizatorii finali care nu și-au asigurat o cantitate suficientă pentru nevoile lor.

Gazul este mai greu de depozitat pe perioade lungi decât petrolul – GNL se încălzește și se evaporă treptat pe măsură ce este transportat. Este nevoie de petroliere criogenice specializate, aproape toate construite în câteva șantiere din Coreea de Sud și China.

Prețurile GNL din întreaga lume sunt volatile, diferă la nivel regional și alternează scăderi extreme – 2009-2010 și 2015-2020. Boom-urile din industrie sunt la fel de violente, așa cum s-a întâmplat în perioada 2011-2014, după accidentul de la Fukushima, și în ultimii doi ani, odată cu redresarea de după pandemia de coronavirus și cu presiunile Rusiei asupra exporturilor sale prin conducte.

În timp ce Europa încearcă, în câțiva ani, să anuleze decenii de dependență crescândă față de Rusia, piața GNL trebuie să umple golul.

Potrivit companiei norvegiene de consultanță Rystad Energy, se așteaptă ca cererea de GNL să ajungă anul acesta la 436 de milioane de tone, iar în condițiile în care oferta este de numai 410 milioane de tone, cineva trebuie să fie în deficit.Rezultatul este creșterea prețurilor la niveluri echivalente cu aproape 300 de dolari pentru un baril de petrol.

Estimările sugerează că este nevoie de încă 150 de milioane de tone de GNL până în 2030 și de 200 de milioane de tone pe an până în 2040. În prezent, aproximativ 186 de milioane de tone pe an de noi capacități sunt în curs de dezvoltare, aproape toate fiind necesare până în 2030.

Extinderea gigantică din Qatar, la care și-au adjudecat recent participații Shell, TotalEnergies, ExxonMobil, ENI și ConocoPhillips, va începe să funcționeze în perioada 2026-2027.

De asemenea, noua instalație de export a Emiratelor Arabe Unite de la Fujairah este planificată să intre în funcțiune în 2027.

SUA reprezintă mai mult de jumătate din portofoliul viitor – chiar mai mult dacă se adaugă Mexicul, ale cărui planuri se bazează pe accesul la producția americană.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
5.048 afisari

8 COMENTARII

  1. Gazul lichefiat foarte scump si de proasta calitate facut pentru prostimea si sclavii din UE in interesul Diavolului drogat

  2. Aceasta este marea victorie în războiul ruso-ucrainean: câștigarea de către amerloci a pieței UE pentru un produs dificil și scump, pentru care trebuie construită mai întâi infrastructura, în defavoarea unuia mult mai ieftin, cel puțin până să înceapă războiul. Vă amintiți de bideu cât de tare țipa să fie oprită construcția NS2, iar după ce s-a construit, să nu se avizeze funcționarea lui? Mai țineți minte că și ucrainenii țipau același lucru înainte să înceapă războiul? Amerlocii au provocat acest război cum au provocat și invazia Irak ului in Kuweit. Nu îmi place putina, îl trimit na hooi de câte ori am ocazia, dar și pe bideu îl trimit tot acolo. Ar fi cazul că UE să se trezească și să își vadă propriul interes, fără să se mai lase păcălită de lozinci care ascund interese amerloce.

  3. Libia, Siria, Irac, Afganistan, Bolivia, Ecuador, Panama, Nicaragua (mai simplu cam toată America Centrală și de Sud), Indonezia, Filipine, Tailanda și multe alte țări în care nu prea îndrăznești să pui piciorul din Africa. De fapt cu excepția Coreei de Sud ca o contrapondere la Coreea de Nord, a Japoniei ca o contrapondere la China și Germaniei de Vest că o contrapondere la cea de Est, cam toate țările capitaliste, sub oblăduirea Unchiului Sam o duc foarte, foarte rău. Uită-te la țările Americii de Sud, Africii și Asiei (cele capitaliste) și o să vezi că nu e niciuna in care să îți dorești să trăiești.

  4. Nu cred că americanii i-au pus pe ruși să înceapă războiul colegul mai de sus daca îți place de ruși dute la ei

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger