AcasăAfaceriMândria tehnologică a Chinei, prăbușire pe Wall Street

Mândria tehnologică a Chinei, prăbușire pe Wall Street

Acțiunile companiei Alibaba s-au prăbușit la sub 77 de dolari pe acțiune, în scădere cu 75% de la peste 300 de dolari în 2020

Au fost 12 luni tumultoase pentru Alibaba, punând sub semnul întrebării viitorul gigantului tehnologic chiar în momentul în care inteligența artificială ia avânt.

Unitatea de cloud computing a companiei era pregătită să capteze creșterea IA pentru investitori printr-o listare publică, până când Alibaba a retras aceste planuri în noiembrie. Valoarea de piață a grupului în SUA a scăzut sub cea a rivalului din domeniul comerțului electronic PDD,potrivit CNBC.

Pe plan politic, Alibaba a fost un exemplu al  represiunii oficialilor de la Beijing împotriva companiilor de tehnologie – primind o amendă record de 2,8 miliarde de dolari pentru presupusul comportament monopolist în 2021.

Planurile abandonate de IPO pentru cloud și reorganizarea conducerii din ultimul an reflectă probleme mai mari pentru o companie care a fost mândria Chinei și  un indicator pentru investitorii străini în această țară. Acțiunile Alibaba s-au prăbușit la sub 77 de dolari pe acțiune, în scădere cu 75% de la peste 300 de dolari în 2020.

“Cred că există niște probleme interne profunde și o erodare a poziției pe piețele financiare. Practic, este un dezastru”, spune Duncan Clark, unul dintre primii consilieri ai Alibaba și în prezent președinte al BDA, o firmă de consultanță în investiții cu sediul la Beijing.

Fondată în 1999 de Jack Ma, Alibaba este o companie mult mai veche decât ByteDance sau PDD. Planurile pentru IPO-ul în domeniul cloud, care acum a eșuat, au apărut după ce Alibaba Group a anunțat o revizuire masivă a structurii corporative în martie, urmată de mai multe schimbări de management.

Eddie Wu a devenit CEO al Alibaba în septembrie și este, de asemenea, șeful interimar al afacerii cloud. El l-a înlocuit pe Trudy Dai la conducerea afacerilor de comerț electronic Taobao și Tmall în decembrie.

Daniel Zhang, fostul CEO al Alibaba Group, care a devenit șef interimar al cloud în decembrie 2022, trebuia să rămână la conducerea unității de afaceri, dar a demisionat în mod neașteptat în septembrie anul trecut.

Planurile de IPO pentru cloud anulate – la fel ca suspendarea bruscă a IPO-ului grupului Ant Group, afiliat Alibaba, în 2020 – înseamnă că angajații nu vor putea să încaseze acțiuni profitabile.”Întregul mecanism al stimulentelor este stricat”, a precizat Clark.

Alibaba intenționează în continuare să listeze la bursă afacerea sa de logistică Cainiao și lanțul de magazine alimentare Freshippo. Dar piața IPO a fost una dificilă, în special pentru companiile chineze care doresc să se listeze în străinătate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
9.032 afisari

1 COMENTARIU

  1. „Planurile de IPO pentru cloud anulate – la fel ca suspendarea bruscă a IPO-ului grupului Ant Group, afiliat Alibaba, în 2020 – înseamnă că angajații nu vor putea să încaseze acțiuni profitabile.”
    O frumoasa limba corporateza de lemn…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger