AcasăAfaceriMajorarea dobânzii cheie. Cum acționează primele două bănci centrale ale lumii

Majorarea dobânzii cheie. Cum acționează primele două bănci centrale ale lumii

Cele două mari bănci centrale  nu vor acţiona în acelaşi ritm în viitorul apropiat deoarece războiul din Ucraina are efecte diferite asupra economiilor lor, a declarat  preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Rezerva Federală a SUA tocmai a majorat dobânda de referinţă, la reuniunea de săptămâna trecută, şi a semnalat că urmează şi alte majorări ale costului creditului, în timp ce BCE a anunţat că nu se grăbeşte să majoreze dobânda la depozite, aflată în prezent la un minim istoric, chiar dacă va continua să retragă măsurile extraordinare de sprijin introduse în perioada pandemiei.

„Economiile noastre sunt în locuri diferite pe ciclul economic, chiar şi înainte de războiul din Ucraina. Din motive geografice, Europa este mult mai expusă pe acest război decât SUA”, a afirmat  Lagarde la o conferinţă financiară organizată de Institutul Montaigne din Paris.

Creșterea costurilor energetice a împins deja inflația din zona euro la un nivel record de 5,9% luna trecută, iar rata ar putea atinge 7% în lunile următoare, cu mult peste ținta de 2% a BCE.

Având în vedere că și prețurile alimentelor vor crește, avansul inflației va reduce profund puterea de cumpărare a gospodăriilor, BCE și-a redus previziunile de creștere, iar unii factori de decizie politică susțin că un rezultat și mai rău este deja mai probabil.

Lagarde, citată de Reuters,  a precizat că economia americană este mai puţin dependentă decât cea europeană de importurile de materii prime iar schimburile sale comerciale sunt de asemenea mai puţin afectate, acesta fiind motivul pentru care băncile centrale din cele două regiuni vor trebui să acţioneze la momente diferite.

author avatar
Radu Jacotă Redactor