AcasăAfaceriLupta pentru cipuri, miza de 100 de miliarde de dolari...

Lupta pentru cipuri, miza de 100 de miliarde de dolari pentru SUA și UE

Magdeburg, în fosta Germanie de Est,  era renumit pentru catedrala sa gotică falnică și nu pentru multe altele. Acum este pe cale să joace un rol cheie în eforturile americane și europene de a înclina balanța globală de putere.

Gigantul Intel Corp tocmai a dezvăluit planurile de a construi în oraș o giga-factory de  17 miliarde de euro (18,7 miliarde de dolari) care va produce semiconductori de ultimă generație.

Planul directorului general al Intel, influentul Pat Gelsinger, este de  a lua controlul producției din Asia și de a aborda penuria globală de cipuri exacerbată în timpul pandemiei de Covid-19 și expusă din nou în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

SUA și Uniunea Europeană promit să susțină ambiția sa  cu bani grei: 100 de miliarde de dolari, puși la comun într-o cursă de subvenții pentru a reduce dependența de importuri.

Occidentul vrea să devină mai competitiv în fața Chinei, care intenționează să devină la rândul ei o putere în sectorul semiconductoarelor.

SUA și UE depind doar de câteva regiuni pentru piesele cheie, iar cel mai notabil este Taiwan, un punct geopolitic fierbinte din cauza relațiilor tensionate istoric cu China.

Cu toate acestea, în spatele ușilor închise, unii oameni din industrie devin din ce în ce mai îngrijorați de faptul că efortul de a face Occidentul mai competitiv  ar complica și mai mult lanțurile globale de aprovizionare.

“Oricât de disfuncțional ar părea în acest moment, lanțul de aprovizionare este global și complet integrat. Desfacerea acestuia ar putea comporta riscuri mai mari. Tendința de suveranitate în fiecare regiune, cu propriul lanț de aprovizionare, este mai degrabă condusă de politică și nu de industria semiconductoarelor”, a declarat Rudi De Winter, CEO al producătorului german de cipuri X-Fab Silicon Foundries.

Rusia, care a fost sancționată de SUA și Europa, este acum un exemplu clar al modului în care semiconductorii au devenit instrumente politice din ce în ce mai importante. Au fost unele dintre primele bunuri pe care Washingtonul și Bruxelles-ul le-au vizat pentru a separa Rusia de economia globală – producția de automobile rusești este deja afectată.

Pe de altă parte, Rusia și Ucraina exportă paladiu și neon pentru producția de cipuri. Americanii și europenii vor să-și recupereze cota de piață în acest sector după prăbușirile din ultimele decenii. SUA au reprezentat aproape 40% din producția mondială de siliciu în anii 1990, iar UE mai mult de 20%, potrivit Bloomberg.  SUA este acum sub 15%, iar UE are aproximativ 10%.

Într-un efort de a transfera producția din Asia, președintele Joe Biden intenționează să investească 52 de miliarde de dolari în cercetarea, dezvoltarea și producția de semiconductori pe piața internă.

Între timp, cele 27 de state membre ale UE doar examinează propunerea Comisiei Europene, în valoare de 48 de miliarde de dolari, pentru a consolida capacitatea de cipuri a blocului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
284 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger