AcasăAfaceriLumea s-a schimbat pentru Big Oil

Lumea s-a schimbat pentru Big Oil

Trei dintre cele mai mari companii de petrol și gaze tranzacționate public –  Exxon Mobil, Royal Dutch Shell  și Chevron Corp. – au primit recent lovituri dureroase din partea  acționarilor  și unei instanțe olandeze, care le-au cerut să acționeze mai repede pentru a-și reduce emisiile poluante.

Acționarii Exxon au votat numirea  cel puțin doi membri conștienți de climă în consiliul de administrație al companiei, în fața opoziției riguroase din partea conducerii.

Omologii lor de la Chevron au susținut o propunere  pentru a include emisiile provenite de la combustibilii arși vândute de companie în viitoarele obiective de reducere, de asemenea împotriva dorințelor consiliului.

Între timp, în Europa, Shell a primit ordin   să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 45% până în 2030 – o țintă mult mai rigidă decât a propus inițial compania.

Un drum lung până la petrolul “curat”

Companiile petroliere au adoptat politici climatice la rate foarte diferite, cele din SUA rămânând în general în urmă cu omologii europeni.

Dar tind să se concentreze asupra aceluiași lucru: emisiile provenite din propriile operațiuni (forare, pompare, transport și prelucrare a petrolului și gazului) și pe cele ale furnizorilor lor, potrivit Bloomberg. Acestea sunt cunoscute sub numele de emisii Scope 1 și respectiv Scope 2. Cu toate acestea, companiile se confruntă cu o provocare mult mai mare și mai complexă de reducere a emisiilor  din domeniul de dplicare 3  – cele generate de arderea produselor pe care le produc.

Una dintre cele mai rapide și mai ieftine opțiuni pentru companiile petroliere este de a dispune de activele lor cele mai poluante. Dar, deși acest lucru le poate face să arate mai bine, de multe ori nu prea face nimic pentru reducerea emisiilor globale.

Acest lucru se datorează faptului că aceste active sunt pur și simplu transferate de la conturile unei companii la alta – și probabil la una care este mai puțin preocupată de înregistrările sale de mediu și mai puțin susceptibile la presiunea acționarilor pentru schimbare.

Și chiar dacă lumea se schimbă pentru Big Oil, există încă un drum lung până la atingerea zero net. Exxon, Shell și Chevron s-ar putea să nu vândă atât de mult petrol pe cât au planificat anterior și vor trebui să-l producă mai curat decât au făcut în trecut, compensând în același timp emisiile inevitabile.

Chiar dacă acesta este, fără îndoială, un pas în direcția cea bună, obiectivul mondial de zero net nu va fi atins prin forțarea unui grup mic de companii să schimbe modul în care operează.

Adevărata schimbare va trebui să vină din partea cererii. Oferirea consumatorilor de alternative accesibile, fiabile și convenabile la combustibilii fosili este ceea ce va conduce la o mare transformare în utilizarea energiei și, în cele din urmă, în activitățile producătorilor de petrol din lume.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
298 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger