AcasăAfaceriLumea post-dolar bate la ușa economiei globale

Lumea post-dolar bate la ușa economiei globale

Pe măsură ce dolarul a crescut în ultimele zile până la un nivel neatins de aproape 20 de ani, analiștii financiari s-au grăbit să prezică, paradoxal, căderea monedei americane. Ceea ce se întâmplă azi sugerează că dolarul a ajuns în vârf, iar acum este foarte probabil să urmeze un punct de cotitură în evoluție. Declinul celei mai puternice valute de pe glob ar putea dura mai mult decât se așteaptă experții de pe Wall Street.

Ajustată de inflație sau nu, valoarea dolarului (față de alte valute majore) este acum cu 20% peste tendința sa pe termen lung, depășind chiar și vârful atins în 2001.

Dar specialiștii nu uită că, din 1970 încoace, creșterea tipică într-un ciclu a dolarului a durat aproximativ șapte ani, or creșterea actuală este deja în al 11-lea an!

Semnale tot mai puternice

În plus, dezechilibrele fundamentale prevestesc rău pentru dolar.

Atunci când un deficit de cont curent depășește în mod constant 5% din Produsul Intern Brut, acesta este un semnal clar că urmează, în viitorul apropiat, probleme financiare. Se întâmplă asta de obicei în țările dezvoltate, unde astfel de episoade sunt specifice națiunilor predispuse la criză, cum ar fi Spania, Portugalia și Irlanda.

Deficitul de cont curent al SUA se apropie de pragul de 5%, pe care l-a depășit o singură dată din 1960 încoace – în timpul scăderii dolarului, după 2001.

Statele lumii își văd monedele naționale slăbite atunci când marile puteri ezită în a-și achita facturile. De exemplu, se știe că SUA are datorii externe de 18 trilioane de dolari (sau 73% din PIB), cu mult peste pragul de 50% care prezice, de obicei, izbucnirea unor crize valutare. Temerea că America poate intra în incapacitate de plată i-a făcut pe mulți investitori să se îndepărteze de dolar în prezent, când economia SUA încetinește în raport cu restul lumii.

Moneda euro, subminată și din interiorul UE

Întrebarea care se pune acum, când unii încep să vorbească despre scăderea dolarului, este dacă această perioadă va dura suficient de mult și va avea forța să amenințe supremația valutară a monedei americane.

Dintotdeauna, dolarul a fost susținut de slăbiciunile rivalilor săi. Dacă moneda euro a ajuns să fie subminată chiar și din interiorul UE, yuanul chinezesc a avut probleme în a gestiona imaginea de monedă controlată de un regim autoritar.

Dar, cu toate acestea, rivalii dolarului câștigă teren. Francul elvețian, yuanul, euro, dolarul australian și dolarul canadian reprezintă azi 10% din rezervele globale, în creștere față de 2001, când nivelul era de numai 2%! Iar câștigurile acestor valute au însemnat pierderi masive pentru dolarul american, care a ajuns la o cotă de 59% în topul rezervelor valutare, cea mai mică din 1995 încoace.

Următorul pas pe piața financiară

Impactul sancțiunilor americane dictate împotriva Federației Ruse demonstrează cât de multă influență exercită SUA asupra unei lumi în care dolarul controlează totul.

Pe de altă parte, tocmai aceste sancțiuni au determinat multe state (și nu numai cele din grupul BRICS!) să accelereze căutarea unor opțiuni de înlocuire a dolarului. Pe Wall Street deja se vorbește în șoaptă că următorul pas va fi „migrarea” spre blocuri valutare.

Cele mai mari economii din Asia de Sud-Est își decontează din ce în ce mai mult plățile direct, evitând dolarul. Malaezia și Singapore se numără printre țările care fac astfel de aranjamente cu China; în plus, Beijingul și-a extins oferta de a duce yuanul și în alte state din Asia, care se află în dificultate financiară. Iar tot mai multe bănci centrale, din Asia până în Orientul Mijlociu, deschid linii bilaterale de schimb valutar, tot cu intenția de a reduce dependența de dolar.

Deși încă beneficiază de statutul de cea mai sigură și puternică monedă a lumii, dolarul nu mai atrage ca înainte. O arată inclusiv investitorii de pe bursă, care nu se mai grăbesc să cumpere active din SUA. Cu siguranță că acesta nu este un vot de încredere pentru economia americană!

author avatar
Nicholas Cezar
9.083 afisari

20 COMENTARII

 1. Prăbușirea euro este piciorul Americii pus pe gatul Europei. Un atac speculativ fără precedent, presupun pe baza terorismului de stat al US. Morții mami lor de oligarhi amerloci dar și ai nenorociților care pupa-n kur America. Au tipărit în pandemie trilioane de verzituri, hârtie igienica și acum au pretenția ca valorează mai mult ca euro. Au dreptate arabii când striga moarte Americii, deși poporul american este și el o victima a lăcomiei bogaților americani.

  • amice, esti idiot! da e frustrant dar asta e realitatea! daca nemtii au fost tampiti si au pust babaoiul bolsevicocomunistoid merkel nudista stasi sa ia frasiele si sa lege jermanica de gazul comunist io ce vrei sa-i fac? ue a inceput ca comunitatea carbunelui si otelului, cacofoniei deliberata, cine mortii mamii lor i-a pus sa se duca spre gaz si ala sovietic? cuvantul cheie e CARBUNE! worst case scenario se duceau pe petrol ca amerlocii , in realitate hebrei, pe care ii detesti tu asa de mult !

   • Ești prost de dai în gropi, degeaba folosești pseudonimul Caragiale. Euro s-a dus în cap pentru ca este un atac speculativ fără precedent din partea fondurilor de investiții americane, care încearcă sa facă același lucru precum cu lira sterlina, nu pentru ca s-ar fi oprit economia Germaniei din lipsa de gaz, boule. Sa vedem ce faci la iarna fără gazul rusesc, cum o sa tremuri așteptând GPL ul american, care nu o sa mai vina căci amerlocii vor întra puțin într-un război civil. Economia Europei trebuie sa fie alături de baza de materii prime din Rusia și piața de desfacere din China, iar nemții știu asta. America este deja pe toboganul istoriei. Ia-ți viza cretinule și încearcă și tu senzația toboganul ui împreună cu amerlocii.

    • @ Gică contra…
     Și ce propui propagandistule ?
     Să ne „lipim” de Rusia sub forma unei
     gubernii?
     Iarna asta vom fi asigurați în privința energiei. Eventual poți să-ți mai iei o pereche de izmene.

   • Caragiale , excrement in putrefactie , tu esti ca ala din proverb : Cand ii dai, ii fata vaca, daca-i ceri, ia murit vitelul….
    E bine ca halesti kakat cu tona , ai ocupatie scatofagule

    • vorbesti din experienta proprie cu scatofagia? lasati propaganda bolsevica ca nu mai tine. euro e in k k t acum nu ptr ca vezi Doamne ataca fondurile speculative amerloce ci pentru ca economia ue e un k k t dependent de gaz sovietic si care se imprastie cand i se inchide robinetul si toate astea din cauza nudistei stasi de merkel. daca ue facea ce ii zicea trump si isi construiau terminale de lpg acum nu mai era nicio devalorizare euro. ca daca era cineva suficient de ta mpit sa atace speculativ euro i-o dadea peste bot bce-ul de nu se vedea pentru ca se baza pe o economie europeana puternica INDEPENDENTA de gazul sovietic. putea sa-isi ba ge phootin robinetul si unde nu rasare soarele ca tot degeaba. motoarele economice mergeau fara probleme. acum moatoarele s-au oprit . ghici ce urmeaza? ati vrut comunism merkelist ? luati cu frig foamete si saracie nerozilor. exact ca in ceausim si da semnez caragiale fiindca amice, chiar esti idiot!

  • intre timp.colonia.gubernia.kolhozul.teritoriul de peste mari.dominionul.romania
   se mai da un tun
   Licitație în Craiova: 25 de milioane de euro pentru întreținerea gazonului de pe stadionul ”Ion Oblemenco” în viitorii 4 ani / Suma, care este maximul ce poate fi cheltuit, reprezintă aproape jumătate din costul construirii arenei g4media
   Versuri Dau tun dupa tun – Sorinel Pustiu
   Dau tun dupa tun
   Sunt bun, cel mai bun (dar si nebun)
   Dau tun, mare tun
   Iar umblu cu saci de bani sa moara ai mei dusmani.
   Refren:
   Iar dau tun dupa tun, mare tun,
   Ca sunt bun, cel mai bun (dar si nebun)
   Iar umblu si o pun cu saci de bani sa moara ai mei dusmani.
   Eu am dar, mare mare dar, Dumnezeu mi-a dat si mare har
   Smechera este lumea, dar nu pe masura mea
   Eu sunt de categorie grea! [Enter!]
   Dusmanii nu ma vad bine, si se cred mai sus ca mine
   Dar dusmanii au uitat : locul unu-i ocupat, numai pentru mine-i rezervat.
   Refren:
   Iar dau tun dupa tun, mare tun!
   Ca sunt bun, cel mai bun (dar si nebun)!
   Iar umblu si o pun cu saci de bani sa moara ai mei dusmani!.
   La omul bun, bun de toate, Dumnezeu ii face parte
   https ://www. versuri.ro/w/alg1
   Mi-a dat putere si bani pentru o mie de ani sa pot face fata la dusmani
   Pentru toti ce m-au barfit, ce bomba le-am pregatit
   Ce surpriza am sa le fac, sa vada ca n-am uitat ca o viata ‘ntreaga m-au sapat.
   Refren:
   Iar dau tun dupa tun, mare tun!
   Ca sunt bun, cel mai bun (dar si nebun)!
   Iar umblu si o pun cu saci de bani sa moara ai mei dusmani!.
   Refren:
   Iar dau tun dupa tun, mare tun,
   Ca sunt bun, cel mai bun (dar si nebun)
   Iar umblu si o pun cu saci de bani sa moara ai mei dusmani!.
   Refren:
   Iar dau tun dupa tun, mare tun,
   Ca sunt bun, cel mai bun (dar si nebun)
   Iar umblu si o pun cu saci de bani sa moara ai mei dusmani!!!
   https: //www. youtube. com/watch?v=sZx16u9-I7I

   • din pak kte niciunul din codurile alea nu are prevederri pentru prostie ca in cazul ala erai deportat. voteaza cu cine vrei, dolarul ramane mama valutelor iar rahaturile comuniste merkelist europene nu zboara si nici nu tin de foame. discutam in 6 luni. PS daca esti baiat desptept ti-ai lichidat rezervele in sh iteuro pana acum

 2. Sant multe semne ca dominatia valutei americane este la sfarsit. Cum ar fi deficitele americanilor, politica impotriva europei pe motivul Ucrainei, toate tarile is reduc expunerea fata de dolar american chiar si Israel. Nu vrea nimeni sa poata fi sanctionat si averile confiscate pentru ca nu fac ce le spune casa alba. In cautare de alternative e foarte probabil ca initiativa rusilor si a chinezilor de a crea a valuta internationala bazata pe comoditati sa aiba succes. In cazul asta ai bani nu dupa cata hirtie ai de tiparit dar dupa cate resurse are tara, si cat produci.

  • Problema deficitelor este una falsa – cand amerricanii au deficit pun de un razboi. Cu cat e deficitul mai amre cu atat e razboiul mai mare vezi WW2 care a sfarsit criza generata de Marea Depresiune. Si America o sa cada de fiecare data in picioare cata vreme teritoriul ei nu va fi atacat. vrei sa distrugi dolarul? poarta razboi pe teritoriul Americii. Daca iti da mana si te tin chilotii.

 3. E cea mai mare smecherie si cu dolarul lor fed este o entitate privata care tipareste fara sa stie nimeni cat desia statele toate sunt datoare la cine ? La smecherii astia care nu sunt sub controlul nimanui.

 4. Ce adunare de „finantisti” frustrați… Dolarul se va prabusi. Nu-i asa ca va creste rubla? V-ar creste si voua „simbria”.
  „Savantilor”!Ați vrea voi sa aveți dolari din aia care o sa se prăbușească.
  Câinele moare de drum lung și prostul de grija altora.
  S-aveti parte de ce n-ati mai avut de mici:
  Muci la kur și kakat la nas.

 5. Dolarul a crescut in valoare doar comparativ cu alte monede. Valoarea lui de cumparare a produselor si a energiei a scazut de cca. 3-4 ori, ceea ce inseamna ca euro si celelalte monede sunt si mai putin valoroase la cumparat.
  Deci dolarul poate cumpara mai putin acum, dar democratii au avut grija si au tiparit 6 trilioane ca sa acopere discrepanta valorii de cumparare.
  Problema se pune cine o sa mai accepte dolarii devalorizati si DISCREDITATI?
  Aici este problema pe care Nicholas Cezar, ori nu e capabil, ori e platit sa nu o vada.
  In rest Cezarica ramane acelasi nimeni, o nulitate platita sa fie nula.
  Las restul complementelor sa i-le faca amicul nostru Kostea din Tiraspol, caci el le are cu diplomatia politica si economia financiar-monetara.

 6. Articol de rahat, ne arata de ce e slab dolarul in zilele in care este in crestere. Totul este un ciclu, insemnand ca si pt dolar va veni un declin. Mari „anal”isti financiari ce ne spun nimic platiti cu bani multi….

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri