AcasăAfaceriLumea finanțelor nu crede într-un nou „Lehman Brothers”

Lumea finanțelor nu crede într-un nou „Lehman Brothers”

Ar putea războiul purtat de Rusia în Ucraina, ca și sancțiunile economice, de o amploare fără egal, aplicate Moscovei ca răzbunare de către aliații occidentali, să producă efectul unui nou „Lehman Brothers”? În 2008, falimentul acestei bănci americane de investiții a precipitat criza financiară globală.

Până în prezent, sectorul financiar nu crede într-un asemenea risc de contagiune, chiar dacă rămâne atent la evoluția situației militare din Ucraina, la poziția Chinei față de Rusia și la piața hidrocarburilor.

Sancțiunile adoptate într-un ritm fără precedent de SUA, UE și Marea Britanie îndreptate atât împotriva băncii centrale ruse, cât și împotriva mai multor bănci mari, deconectate de la rețeaua financiară internațională Swift, au paralizat o parte a sistemului bancar și financiar al țării, au provocat un colaps al rublei și au deteriorat economia rusă. Bursa de Valori din Moscova a fost închisă periodic pentru a păstra capitalul străin.

Cu toate acestea, Nicolas Veron, economist la think tank-ul european Bruegel și la Institutul Peterson din Washington, nu vede “nicio instabilitate a sistemului financiar inernațional”.

„Decuplarea Rusiei din sistemul financiar occidental a avut loc deja, iar evacuarea băncilor rusești din Europa de Vest este în curs de desfășurare. Această separare a fost absorbită de lumea finanțelor fără a provoca niciun risc sistemic”, a declarat Veron pentru Le Monde.

De asemenea, “sectorul financiar abordează această criză cu o bună rezistență”. Reglementările internaționale cunoscute sub denumirea de „Basel III”, în vigoare după criza din 2008, au impus băncilor să construiască rezerve de capital pentru a rezista la șocuri.

“Comparativ cu zilele Lehman Brothers, astăzi există multă lichiditate pe piață. În plus, băncile centrale au acum experiență în situații de criză extremă și dețin instrumente pentru a stabiliza riscul financiar. Pot fi incidente spectaculoase, dar nu comparabile cu 2008”, explică David Benamou, managing partner la Axiom Asia Private Capital.

author avatar
Radu Jacotă Redactor