AcasăAfaceriLudovic Orban a decis unde se duc banii pe care România îi...

Ludovic Orban a decis unde se duc banii pe care România îi va încasa din exploatarea gazelor din Marea Neagră

Ludovic OrbanLudovic Orban a decis unde se duc banii pe care România îi va încasa din exploatarea gazelor din Marea Neagră

Preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat care va fi destinaţia sumelor de bani rezultate din exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Ludovic Orban a spus că este posibil ca în cursul acestui an să înceapă prima exploatare offshore şi că o parte din taxele care sunt colectate din exploatările de gaz să se constituie într-un fond care să finanţeze astfel de investiţii.

În ceea ce priveşte gazul, pe lângă alocarea de 200 milioane pe exerciţiul actual, eu cred că putem să solicităm finanţare şi pe PNRR. De asemenea, noi am solicitat deja în cadrul bugetului 2021-2027 încă 800 milioane.

Acuma vă spun că la primul apel de proiecte s-au depus proiecte în valoare de 12 miliarde care înseamnă vreo 2,3 miliarde. Alocarea iniţială e de 234 de milioane. E o nevoie mare de tot de finanţare.

Noi am prevăzut şi am făcut o modificare la legea gazelor şi electrităţii prin care 50%, odată ce pornesc exploatările offshore şi deja e posibil în cursul acestui an să înceapă prima exploatare off-shore, o parte din taxele care sunt colectate din exploatările de gaz de la Marea Neagră, exploatări offshore, să se constituie într-un fond care să finanţeze astfel de investiţii.

Adică este posibil să avem o resursă şi bugetară pentru a suplimenta aceste investiţii”, a afirmat Ludovic Orban.

Ce proiecte pot fi lansate prin CNI?

Încă nu am stabilit, dar vom avea dezbateri, începând cu partea a doua a anului, ca să stabilim ce urmează să fie finanţabil.

Evident asta o vom face în consultare cu autorităţi, vom stabili mecanisme, criterii, astfel încât să nu existe discriminare politică la alocarea proiectelor, să poată să aibă acces în funcţie de criteriile de prioritizare şi evident vom aloca o sumă importantă.

Pot fi lansate proiecte noi prin Compania Naţională de Investiţii. Anul acesta am prevăzut o sumă efectivă de aproximativ un miliard. Am prevăzut credite de angajament care să permită lansarea de noi proiecte.

Ştiţi că am modificat legislaţia şi am creat posibilitatea de a finanţa şi alte categorii de proiecte decât cele care erau finanţare. Că realitatea este că şcoli, grădiniţe, săli de sport s-au cam făcut şi atunci am vrut să extindem un pic portofoliul de proiecte pe CNI.

Deci există o sumă alocată pe credite de angajament care să permită începerea de proiecte noi”, a precizat Orban.

Ludovic Orban a mai menţionat că în bugetul pe acest an vor fi alocaţi mai mulţi bani pentru consiliile judeţene pentru cheltuielile sociale pentru Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

author avatar
Andrei Ștefan
485 afisari

9 COMENTARII

  1. Auziti la acest idiot,”scoli,gradinite s-au cam facut „.Deci nu mai facem,sunt destule cele cu WC-ul in fundul curtii in care se ineaca bietii copii. Bai secatura,sute de mii de cpii romani au aandonat si abandoneaza scoala pt. ca nu au cu ce se incalta sa mearga la scoal. Nu au ce menaca ,se culca seara flamanzi.Cocotatul se faleste cu ” Romania educata”.Acum le-ati taiat si amaratele de burse,cativa lei acolo,niste frimituri,pe langa luxul opulenta in care va lafaiti voi,si tot nu bagati mana in buzunar.Preturi de pomanagii la restarantele voastre cu circuit inchis ca pe vremea lui Ceasca,5 lei friptura,nu va e rusine ? Cica ” investitii in economie „,ieri au protestat salariatii dela COS Targoviste pt.ca vreti sa le inchideti combinatul,sa le lasati familiile muritoare de foame.Doar a venit ciuma,ciuma galbena,se mai si moare,dupa cum zicea penalul Moise Guran.Sa va bata Dumnezeu,tagma jefuitorilor.

  2. In pensii si salarii.
    Cum crede el ca ne putem alinia la Ue in vederea euro? Prin inghetari si taieri?
    Hah…
    Donald a dat 1000 de dolari fiecarui cetatean american. Printii desertului da 10.000 de euro la fiecare tanar la majorat.
    Mandolina putea sa dea macar un bon de masa de 10 lei. Stiam ca ne luam 1 mic si o bere 🍻 din gazul nostru lunar. Asa se imbogateste doar propaganda de partid.

    • Un fond….maaaaareee sa- l administreze PNL si USRplus ! Ooo…o galteata de bani…..pentru investitii, desigur !
      Rog National , daca e national , sa tina socoteala ,pe numaratoare , cate investitii s – au facut de PNL-USRplus…

  3. De la Digi a-ti uitat de marele ganditor si filozof Ioha!!!Nu spune nimic cand vorbeste,doar da din maini ,umplundu-se de ridicol prin gesturile lui.

  4. ORBANE , INREGISTREAZ-TE CE PROSTII SCOTI DIN GURA SI ASCULTA-LE APOI CAND AI CAPUL LIMPEDE !.
    CUM DRACUL AI FOST TU PRIM MINISTRU ?,TE-AI PRIPONIT LA CAMERA DEPUTATILOR CA JOIAN LA IESLE ,IAR ACUM TRANCANESTI FARA SA INTELEGI CHIAR TU SENSUL A CE DEBITEZI.SARMANA TARA CE TOLOMACI ITI DISTRUG VIITORUL !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger