AcasăAfaceriLovitură pentru băncile centrale: criptomonedele pierd teren în Occident!

Lovitură pentru băncile centrale: criptomonedele pierd teren în Occident!

În timp ce băncile centrale din statele puternic dezvoltate se pregătesc să introducă pe piață banii virtuali, preluând controlul unui sector în plină creștere, clienții arată că nu sunt prea interesați de așa ceva. De fapt, ofensiva digitală, evidentă de la începutul acestui an, a început să-i irite pe mulți oameni, sătui să-și vadă viețile îngrădite și dirijate de coduri QR.

În Marea Britanie, Banca Angliei vrea să scoată pe piață „lira virtuală”, o alternativă la bitcoin și celelalte monede digitale. Politico, prin Redfield&Wilton Strategies, a cerut un sondaj de opinie, iar rezultatul este mai mult decât îngrijorător (pentru finanțiști și bancheri): 70% dintre britanici au respins beneficiile pe care le oferă criptomonedele! „No, thanks”, a fost răspunsul dat de o majoritate care arată că știe și ce vrea, și ce se urmărește prin digitalizarea portofelelor.

Chiar dacă banii virtuali sunt foarte la modă în rândul bancherilor, iată că cetățeanul de rând nu este atât de dornic să renunțe la foșnetul hârtiilor. 2500 de adulți au participat la acest sondaj, pe care și decidenții de la Banca Centrală Europeană îl așteptau cu mare interes. Dacă Banca Angliei nu-i poate convinge pe britanici că viitorul înseamnă criptomonede, atunci șansele BCE de a impune la nivel comunitar un asemenea sistem de plăți sunt, cel puțin azi, foarte reduse.

Britcoin? No, thanks!

La nivelul tranzacțiilor comerciale, China deja acceptă doar plăți în yuanul digital. De puțin timp, și americanii au apăsat pedala accelerației pentru dolarul virtual, astfel că britcoin (CBDC), criptomoneda Regatului Unit, trebuia să își facă apariția în piață. Timid, ce-i drept, căci britanicii rămân suspicioși cu privire la această trecere.

Spre deosebire de bitcoin și ethereum, britcoin nu are o valoare condiționată de apetitul investitorilor la bursă. Din contră, moneda virtuală britanică are avantajul (precum yuanul digital) de a fi susținută de o autoritate publică puternică, așa cum este Banca Angliei.

Băncile centrale din multe state occidentale vor să introducă monedele digitale în tot ce înseamnă tranzacții comerciale online pentru a facilita plățile pe Internet. Banca Angliei susține că britcoin nu va înlocui numerarul.

Privații, cu ochii pe banii băncilor centrale

În timp ce Banca Angliei caută o soluție pentru emiterea unei lire digitale, un discurs rostit recent de șeful Băncii Fintech, Tom Mutton, semnalează interesul pentru britcoin. „Accesul la banii Băncii Angliei, sub formă de CBDC, ar putea sprijini obiective mai largi de politică publică. Acestea variază de la posibilele beneficii pentru concurență și diversitate în plăți până la oportunități de promovare a incluziunii financiare și de protejare a vieții private”. Totuși, „încrederea publică este un aspect deosebit de important”, a adăugat Mutton, semn că bancherii caută să nu tulbure prea tare apele în piață.

Dar tocmai câștigarea acestei încrederi s-ar putea dovedi a fi o luptă dificilă, căci numai 24% dintre britanici sunt de părere că monedele virtuale vor aduce mai multe beneficii decât probleme. Teama că puterea guvernamentală și bancherii vor controla banii tuturor este foarte răspândită (62% dintre britanici sunt convinși că autoritățile vor putea în orice moment să le confiște toți banii virtuali din portofelele digitale).

author avatar
Nicholas Cezar
472 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger